2021. 12. 27. - 05:25

 

Ebben a blogban összeszedtünk számos érdekes információt a vermut világából. Megismerhetünk érdekességeket, a leghíresebb brandeket, valamint a legjobb vermut alapú koktélokat. 

10 dolog a Vermut- ról

 1. A Vermut olyan likőrbor (angolul: fortified wine), melyet különböző gyógy-és fűszernövényekkel ízesítenek. A felhasznált fűszernövények lehetnek: fehér üröm, bárányüröm, koriander, bodzavirág, stb.
   
 2. A vermut szó a Német "wermut" szóbó származik, aminek a jelentése "üröm".
   
 3. Nincs meghatározott időpont a likőrbor legelső előállításáról, de sokan azt beszélik, hogy Kr.e 400 :Hippocrates már elkészítette saját likőrborát. Ürömmel, valamint krétai szurokfűvel ízesítette az erős, édes görög borát, amelyet gyógyászati célra használt.
   
 4. 1786-ban mutatták be az első kereskedelmi Vermut brandet, amelyett Antonio Benetto Carpano alapított. "Wermut"-nak nevezte el, a német üröm szóból.
   
 5. Franiciaország és Olaszország a két leghíresebb, vermut készítő tradíciókkal rendelkező ország. Azonban ma már más országok is foglalkoznak vermut előállítással. Amerika például 1990-től kezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a vermut készítésre.
   
 6. A Törvény szerint 3 dolog különbözteti meg a vermutot, más likőrboroktól:
  1. MUSZÁLY tartalmaznia a fehér üröm, vagy abszintüröm bármely változatát.
  2. A végső termék minimum 75% borból kell, hogy álljon.
  3. Minimum alkohol fok 14.5%, a maximum pedig 22%alc./vol. lehet.
    
 7. A Rosso kategóriára nem igaz, hogy csak vörösborból készül, túlnyomó többségben fehérbort használnak és a borostyán sárga, vöröses színt a hozzáadott karamelnek köszönheti.
   
 8. Régebben két különböző kategóriába sorolták Édes (sweet) eredetileg Olaszországból-Száraz (dry) Franciaországból, manapság a vermutok kategóriáját a cukortartalmuk alapján a következő 5 kategóriába sorolják:
  1. Extra-dry: kevesebb, mint 30g/1L és minimum 15%/alc./vol.
  2. Dry: kevesebb, mint 50g/1L és minimum 16%/alc./vol.
  3. Semi-dry: 50g-90g/1L közötti cukortartalom
  4. Semi-sweet: 90g-130g/1L közötti cukortartalom
  5. Sweet: minimum 130g/1L cukortartalom
    
 9. Mivel boralapú párlatról beszélünk, ezért a felbontást követően célszerű hűtőben tárolni, hogy elkerüljük az oxidációt. Általában 6 hétnél nem ajánlott tovább tárolni a bontott vermutot.
   
 10. A Vermutot fogyaszthatjuk önmagában, valamint kiváló kiváló alapanyagként is szolgál.
  Fontos: ha valaki (leginkább külföldi) száraz Martinit kér, ne adjunk neki automatikusan 1dl száraz vermutot….

Ismerd meg a legjobb OLASZ italokat.

10 legjobb vermutot tartalmazó koktél

 1. Manhattan  
  A koktél eredetével kapcsolatban számos teória létezik. A koktél összetevői: Whisk(e)y, vermut rosso és Angostura bitter.
   
 2. Negroni 
  Klasszikus olasz aperitif koktél, aminek eredete egyes források szerint, 1919 gróf Camillo Negroni nevéhez fűződik. Az ital azonos mennyiségű gint, vermut rossot és Camparit tartalmaz. Számos kitűnő verziója létezik az italnak, amit mindenképpen ki kell próbálni.
   
 3. Martini 
  Egy igazi kalsszikus vermutot tartalmazó koktél. Lehet gin, vodka, dirty, vagy extra dry, készülhet rázva, vagy keverve…. És még sorolhatnám. Örök klasszikus koktél, amit leginkább vacsora előtt fogyasztanak. 
   
 4. Martinez 
  Az ital eredete az 1860-70-es évekre vezethető vissza. Az első írásos feljegyzés az italról 1884-ben jelent meg (O.H. Byron’s -The Modern Bartender). Számos változata létezik a Martinez koktél elkészítésének. A leginkább ismert változat: genever, vermut rosso, vermut dry, narancs curacao, Angostura bitter
   
 5. Bijou 
  Szesztilalom előtti időszakból származó italnak manapság számos verziója létezik. Az eredeti recept azonos mennyiségű gint, orange bittert, vermut rossot és green Chartreuse-t tartalmaz.
   
 6. Clover Club 
  Philadelphiából származik a szesztilalom előtti időszakból. A koktél ginből, száraz vermutból, citromléből, málna szirupból, valamint tojásfehérjéből áll. 
   
 7. Bronx 
  Az eredeti Bronx koktélt 1906-ban készítette el Johnny Solon nevü bartender a new yorki Waldorf-Astoria hotelben. Összetevői: gin, vermut dry, vermut rosso, narancslé, orange bitter.
   
 8. Hanky Panky
  Ada ‘Coley’ Coleman készítette el az italt Londonban a Savoy hotel bárjában a 1900-as évek elején. Az eredeti recept ginből, Fernet Branca-ból, valamint vermut rossoból áll.
   
 9. El Presidente
  Ez a remek kis koktél a szesztilalom idején élte fénykorát. Egyes híresztelések szerint nevét a kubai elnökről: Mario Garcia Menocal-ról kapta. A koktél fehér rumot, orange curacaot, vermut dryt, valamint grenadint tartalmaz.
   
 10. Vieux Carré Cocktail
  1938-ban készítette el ezt a koktélt Walter Bergeron a Monteleon szállodában New Orleansban. Hozzávalók: Bourbon, Cognac, Benedictine, Vermouth rosso, Angostura bitter, Peychaud’s bitter

10 vermut, amit ismerni kell.

 1. CARPANO ANTICA FORMULA 
  A világ első vermutja, amelyet 1786-ban készített el Antonio Benedetto Carpano. Jelenleg a Fratelli Branca lepárlóban készül az eredeti recept alapján.A Vermut nyomában - Antica Formula

   

 2. NOILLY PRAT
  Franciaországból származik, 1813-ban Joseph Noilly, első receptje alapján készítette el az első francia vermutot.
   
 3. PUNT E MES
  1870-ben mutatták be ezt az olasz vermutot. A Punt e Mes Carpano nevéhez fűződik.
   
 4. RANSOM Dry Vermouth (Tad Seestedt hivatalosan 1997-ben kezdett el italokat gyártani Ransom Spirits név alatt. 2010-ben alkotta meg a Ransom vermutot, amit nem csak koktélokba ajánlanak, hanem leginkább önmagában fogyasztva.)
   
 5. ATSBY
  Egy igazán különleges amerikai vermut egyenesen New Yorkból. A Vermut előállításához  Chardonnay bort illetve alma brandyt használnak.
   
 6. CINZANO
  A Cinzano története 1757-be nyúlik vissza Torinóba, amikor is Giovanni Giacomo és Carlo Stefano Cinzano létrehozták a 35 hozzávalóból a különleges vermouth rosso-t.
   
 7. MARTINI & ROSSI
  A híres olasz Martini & Rossi céget eredetileg három ember alapította:
  1. Az üzlet ember: Alessandro Martini
  2. A borász: Luigi Rossi
  3. A könyvelő: Teofilio Sola (a családot 1879-ben kivásárolták)
  1863-óta gyártják a kiváló minőségű vermutokat a Torino melletti Pessioneban.
   
 8. VYA
  A Vya vermutok Kaliforniában készülnek 1999 óta. Muskotály bort használnak a vermut elkészítéséhez. A vermut készítéséhez szükséges fűszer-gyógynövényeket a világ különböző országaiból szerzik be.
   
 9. YZAGUIRRE
  Az egyik legidősebb vermut brand, amit 1884-óta gyártanak Tarragonában Spanyolországban.
  Különlegessége, hogy közel 80 különböző féle gyógy - és fűszernövényt használnak fel a vermut előállítása során.
   
 10. PERUCCHI
  Spanyolország első hivatalos vermutja. Don Augustus Perucchi készítette el a vermutot 1876-ban Badalonaban, Barcelona tartományában. 50 különböző gyógy- és fűszernövényt használnak fel a vermut elkészítéséhez.

 

Cimkék