10 REMEK rum ajándékba 20.000Ft alatt.
Az ünnepek közeledtével egyre kézenfekvőbb a kérdés, hogy mit is vegyünk ajándékba a másiknak?
Tisztában vagyunk vele, hogy a mai világban az internet olyan elképesztően információ dózissal bombáz minket, hogy ember legyen a talpán, aki mindezt képes követni és utána pedig könnyedén választani.
A Passion & Spirit csapata szeretne segíteni, hogy könnyebb legyen a döntés. Fontos, hogy ezeket az italokat nem csak karácsonyra, hanem bármilyen más alkalomra is felhasználhatjátok, úgyhogy pánikra semmi ok!
Ebben a blogban szeretnénk azoknak segíteni, akik valamilyen rumot szeretnének ajándékba venni. Még mielőtt azonban belemennénk nézzünk néhány érdekes dolgot a rumokról.
Mit érdemes tudni a RUM-ról?
- A rum nem más, mint cukornádpárlat. Cukornádat már az ősidők óta ismerték és termelték, így természetesen italt is készítettek már belőle elsősorban Kínában, Délkelet- Ázsiában.
- A cukornád a későbbiekben az igazi hazáját a karib szigetvilágban találta meg.
- A rum a cukornád 3 részéből készülhet
- melaszból
- cukornád levéből
- cukornád mézből
- Sok rumhoz úgynevezett "Solera" eljárást használnak, amit Spanyolországból a Sherry készítésből vettek át.
- A rum a "háromszög kereskedelem" egyik fő pillére volt.
- Az új angolok rumot gyártottak és szállítottak Afrika nyugati partjára rabszolgákért cserébe.
- A rabszolgákat a „Középjárón” vitték el a Nyugat-Indiába, ahol melaszért és pénzért adták el őket.
- A melaszt Új-Angliába küldik, hogy rumot készítsen, és újból elindítsa a kereskedelem egész rendszerét.
Nem is szeretnénk szaporítani a szót. Vágjunk hát bele az általunk készített listába.
A Top 10-es listát ár-érték arányban próbáltuk összeállítani, így, ha valaki nem találja rajta a Dictador 2 masters Royal Tokaji kiadását, az nem azért van, mert nem jó, hanem egyszerűen csak azért, mert a célunk a büdzsét 20.000Ft alatt tartani.
Top 10 rum 20.000Ft alatt
Bumbu The Original
A Bumbu egy indonéziai kifejezés, aminek a jelentése fűszerkeverék. A Bumbu egy eredeti tradicionális 16-17. századi West Indies (Nyugat Indiai) hajósok receptjén alapszik. Ők karibi hozzávalókat használtak fel a rum készítéshez és ezt nevezték el “Bumbu”-nak.
A Bumbu megjelenése is sugallja a kalózos jelleget: nehéz üveg plusz nagy parafadugó. A logója a régi kincsestárképekről jól ismert X, az üveg hátulján meg egy karibi térkép is egyértelműen erre utal.
Pampero Aniversario
1938-ban két jóbarát ALEJANDRO HERNANDEZ és LUIS MANUEL TORO alapította Venezuelában Caracasban a Pampero rumot.
1963-ban mutatták be a Pampero Aniversario-t amely a vállalkozás 25 éves fennállását hivatott megünnepelni. Ez a rum sokak szerint a világ egyik legjobb rumja, amelyet nagyon sok elnyert nemzetközi díj is alátámaszt.
Clément VSOP
A rum Martinique szigetéről származik.
Ezt a különleges rum agricole rumot cukornád levéből állítják elő. Az érlelést francia cognac és ex-bourbon hordóban történik legalább 4 évig. A Clément vállalatot 1887-ben Homére Clément alapította, aki a Martinique szigetén található Le Francois város polgármestere volt.
Barcelo Imperial ONYX
10 évig érlelet gazadag prémium rumok keveréke. Az érleléshez ex-bourbon hordókat használnak. Csakúgy mint más Dominikai Köztársasági rumok, a Barcelo is, Rum Agricole eljárással készül, azaz, nem melaszból, hanem cukornád levéből készítik.
A ONYX név a végső szűréshez köthető, ahol onyx köveket használnak. Ez adja azt a misztikus pluszt, ami igazán különlegessé teszi.
Don Papa
Fülöp Szigetekről származik ez a rum különlegesség. A Don Papa rum előállításához helyi melaszt használnak amit csak “black gold”.nak neveznek (sokan a világ legjobb minőségű melaszának tartják). Minimum 7 évig érlelik tölgyfahordóban.
Flor de Caña 18
A Nicaragua-i Flor de Cana története 1890-ben kezdődött. A Flor de Caña a világon a legtöbb elismeréssel rendelkező prémium rum.
A Flor de Caña rumot melaszból készítik, amit ötször párolnak le 100%-ban megújuló energiával, majd ezt követően ex-bourbon hordókban érlelik 18 évig.
Brugal 1888
Dominikai Köztársaságban állítják elő.
A lepárlót Don Andres Brugal Montaner alapította 1888-ban. A rum elnevezése referál az alapítás idejére. Ez egy úgynevezett Double Wood, azaz kétféle hordóban érlelt rum. 8 évig érlelik ex-bourbon hordóban, majd 6 évig érlelik Oloroso Sherrys hordóban.
Santa Teresa 1796
Venezuela rum különlegesség, amelyet Solera eljárással készítenek 8-12 éves rumokból kevernek ki. Miután elkészült a blend további ex-bourbon hordóban történő érlelésnek vetik alá.
Diplomatico Reserva Exclusiva
Venezuelai rum különlegesség. A DIPLOMATICO RUM megalkotója a venezuelai Mantuano (helyi nemes) Don Juancho Nieto Meléndez volt. (az ő portréja megtalálható az üvegen). A rum előállítása során 3 különfájta lepárlási eljárást használnak, illetve maga az érlelés is különböző hordókban történik.
Ron de Jeremy 15 years
Panamából származó rum különlegesség. A rum kisüsti és oszlopos eljárással készül.
A blendhez a rumok Barbadosról, Trinidadból és Guyanából származnak. Ezekből keverik kis a kiváló blendet, amelyet ezután 15 évig ex-bourbon tölgyfahordókban érlelnek. A végeredmény csodás komplexitással rendelkező lágy, bársonyos rum.
Jöjjön egy kis ráadás
Abuelo 12 years
Panamai rum különlegesség. 12 évig érlelt rumokat ex-bourbon hordókban érlelik. Egyik nagy kedvenc!
Dictador 20 years
Ez a Kubából származó prémium rum különlegesség sok más rummal ellentétben nem melaszból készül, hanem cukornád mézből.
Kétfajta lepárlási technika elegyítésével állítják elő. Érleléséhez több különböző hordófajtát és Solera eljárást használnak.
Havana Club Selección de Maestros
Kuba egy ikonikus rum márkája. Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a világ egyik legjobban ismert rum brandje.
2011-ben mutatták be ezt a rum különlegességet, aminek a megalkotása a Havana Club keverőmestereinek a kiváló munkásságát tükrözi.
Presidente Marti 23 years
A rum a Dominikai Köztársaság 3 nagy rumgyártója közül az Oliver & Oliver állítja elő. A család egyenesen Kubából a 19 század végén telepedett le Santo Domingon.
Igazi ínyenc rumokat állítanak elő. Készítenek tradicionálikubai stílusú rumokat is, valamint “Rones de malta” -i rumokat is. Ezt a kifejezés a Dominikai Köztársaságban azokra a rumokra használják, aminek előállításához szakaszos és oszlop lepárlót is használnak.
A rumok solera eljárással készülnek. Az érleléshez francia és amerikai hordókat használnak.
Reméljük a listánkkal sikerült segítenünk. Az alábbi listán szereplő termékeket megvásárolhatjátok az Idrinks, vagy a diszkontital weboldalon.