2022. 02. 06. - 07:19

A vodkát sok mindenki szereti. Nem véletlen, hogy a világ legismertebb és egyben legjobban fogyó alkohol kategóriája. De ismerjük meg kicsit közelebbről ezt az italkategóriát. A leggyakrabban feltett kérdések, hogy akkor most miből is készül és mi is számít igazán jó vodkának? A cikk végéig utánajárunk  ;-)

 

Mi a vodka?

A vodka nem más egy színtelen, szagtalan minimum 37,5% alkoholtartalmú égetett szesz, amelyet élesztővel történő erjesztés után lepárlás, pihentetés, hígítás és szűrés folyamán nyernek.

 

Miből is készül?

Sok egyéb párlattal ellentétben a vodka nem csak egy adott mezőgazdasági termékből készülhet. Általában erre a kérdésre a leggyakoribb válasz a krumpli és a búza szokott lenni. Ami teljesen igaz is, azonban, hogy pontosak legyünk kicsit érdemes kiegészíteni. A vodka minden olyan létező mezőgazdasági termékből előállítható, amelyben az alkoholos erjedéshez szükséges cukor- vagy keményítőtartalom megtalálható. És azt úgy zárójelben megjegyezném, hogy szinte bárhol a világon előállítható.

 

Top 10 különleges alapanyagból készülő vodka:

10 különleges alapanyagból készülő vodka
Vodka Brand Származási hely Vodka alapanyag
Ciroc Franciaország Szőlő
Black Cow Anglia Tej
Unruly Canada Méz
Chopin Lengyelország Burgonya
Belvedere Lengyelország Rozs
Figenza Németország Füge
Haku Japán Rizs
Crystal Head Canada Kukorica
St. George All Purpose USA Körte
Kástra Elión Görögország Oliva

 

 

A vodka elnevezése

Azt sokan tudják, hogy az orosz ‘voda’ szóból ered, aminek a jelentése ‘víz. Azonban érdemes ennek kicsit jobban utánanézni. Amit sokan nem tudnak, az , hogy a 17. és 18. században a vodka a "kenyérbor", a "keserű bor" és a "горящее вино" elnevezéseket is viselte. (goryashchee vino), azaz "égő bor". Az első elnevezés, a "kenyérbor" a császári gyakorlatból származik, miszerint minden étkezéskor kenyérrel fogyasztották a vodkát, míg az utóbbi kettő egyértelműen a vodka ízéből és égető érzéséből ered, amely a vodkakortyot kíséri. A vodka kifejezés tényleges használatára először csak 1751-ben került sor, Erzsébet császárnő rendeletében, amely a vodka lepárlóüzemek tulajdonjogát szabályozta. 1751 óta az ital tömérdek más nevet is kapott, többek között: "forró víz", "a monopolka", "a buborék", "a kurbli", "a fehér cucc", "a fél liter", "a leányka" és "a keserű cucc".

 

 

A vodka történetének fontos szereplői:

 1. Pyotr Arsenyevich Smirnov

 2. Rudolf Kunett

 3. John Gilbret Martin

 4. Jack Morgan, Sophie Berezinski

 5. Sidney Frank

 6. Puff Daddy :)

 

“Long story short” gyorsan fussuk át a vodka történetét.

Adott egy párlat, amit egyes feljegyzések szerint Lengyelországban már a 9. században is készítettek, viszont ezt leginkább borból készítették , így inkább volt brandy, mint vodka. Természetesen, mint sok más egyéb párlat esetében ezt is leginkább gyógyászati célból készítették. “Fő az egészség”.

A vodka az 1300-as években történt oroszországi bevezetése óta ikonikus státuszra tett szert. Ahogy a moszkvai Vodkamúzeum honlapjának kezdő felirata is mutatja, az ital a barnamedvével, a kaviárral vagy a matrjoskával vetekedő Oroszország szimbólumává vált.
Nem is nagyon mennék bele a régmúlt dolgokba, inkább nézzük az izgalmas eseménydús részt.

A vodka történetében a legizgalmasabb szakasz a 20. század. Ekkor indult ugyanis világhódító útjára. Kezdődőt mindez a 1917-es orosz forradalommal, aminek hatására az orosz arisztokraták nagy része elmenekült Oroszországból magukkal hozva az italfogyasztási szokásaikat.

A Smirnov családnak nagy szerepe volt a vodka világhódításában. Pyotr Arsenyevich Smirnov egészen a forradalom kitöréséig egyetlen beszállítója volt a cári udvarnak, ebből kifolyólag hatalmas vagyonra tett szert.

Miből is készül a vodka-Passion & Spirit -Pyotr Arsenyevich Smirnov


A forradalom kitörésével a két fia Nyikolajev és Vladimir megpróbált elmenekülni, azonban sajnálatos módon Nyikolajevet elkapták és kivégezték. Vladimir Franciaországban próbálta meg megvalósítani a Smirnov brand újraélesztését, azonban az igény hiányában ezt nem tudta megvalósítani, így nem maradt más választása, minthogy a titkos receptet és a gyártási jogokat eladja Rudolf Kunettnek. 
Rudolf Kunnett Amerikában próbálta meg bevezetni a vodkát, sajnos azonban ő sem járt túl nagy sikerrel. A kudarc véget rákényszerült eladni a megszerzett jogokat John Gilbert Martinnak, aki a  G.E Heublein & Brothers nevű likőr és élelmiszerbeszállító cég elnöke volt. Ő volt az, aki híressé tette a vodkát az Egyesült Államok területén. 

Nem túlzás állítani, hogy a gyorsan jött nagy sikert a marketingnek köszönhette, ugyanis a palackozó üzem miután sajnálatos módon kifogyott a vodkát lezáró kupakokból, kénytelen volt improvizálni és whiskey dugókkal lezárni. Ekkor jött az első ütős szlogen:

Miből is készül a vodka-Passion & Spirit -Smirnov Marketing

 

“ White whiskey, No smell, No taste” |  "It Leaves You Breathless"

A következő nagy durranás a vodka történetében 1941-ben történt. Ekkor találkozott John Gilbert Martin Jack Morgannel, aki a Los Angelesben található Cock 'n' Bull tulajdonosa volt, valamint Sophie Berezinski aki réz bögréket értékesített. Jack Morgan akkoriban a  gyömbérsör népszerűsítésén dolgozott. A helyzet adott volt a 3 vállalkozó összeállt és létrehozták a Moscow Mule nevű koktélt, ami mind a mai napig az egyik legfelkapottabb vodka alapú koktél.

Miből is készül a vodka-Passion & Spirit -Moscow MuleMajd jöttek a 90-es évek és megjelentek a vodkapiacon a más országokból származó vodkák (Absolut,Finlandia…) Az egyre több vodka brand megjelenése ugyanazon a piacon nem csak veszélyt jelentett, hanem egy új lehetőséget hordozott magában, amit Sidney Frank remekül ki is használt. Létrehozta az ultraprémium luxus kategóriát a Grey Goose vodkával. Ezzel kezdetét vette egy új kategória megszületése a piacon. Az ultra prémium kategória mind a mai napig tart, sőt mondhatjuk, ha valaki szeretne világhírre szert tenni, akkor azt egy egyszerű termékkel már nagyon nem is tudja megtenni.

Időközben megjelent egy olyan kategória, ami nem is nevezhető kategóriának, de mégis rengeteg italra igaz. Én csak úgy hívom a “Sztár- párlat”. Manapság egyre divatosabb, hogy sztárok saját brandet hoznak létre. Itt mutatkozik meg igazán a marketing szerepe az egész iparágban. A vodka esetében az egyik legnagyobb sztár-brand a Ciroc, ami Puff Daddyhez köthető. Ilyen még Amerikában az Effen, ami pedig 50 Cent saját terméke. A vodka mellett más típusoknál is megjelentek a sztárok. Ilyen a rum, a tequila a whiskey, vagy éppenséggel a gin is.

Miből is készül a vodka-Passion & Spirit -Ciroc vodka
Ciroc vodka - Puff Daddy

 

10 érdekesség a vodkáról

 1. Oroszországba 1386-ban olasz kereskedőkön keresztül jutott be alkohol bor formájában, amit az orosz kormány káros hatása végett betiltott. Évekkel később rájöttek, hogy búzából és rozsból előtudnak állítani alkoholt, így megszületett a vodka.
   
 2. Szentpéterváron található a vodka múzeum.
   
 3. 1174: hivatalos feljegyzés az első orosz lepárlóról Khylnovsk városában. Itt már készítettek párlatot, de többnyire gyógyászati célra.
   
 4. A 15.sz.-ig az orosz vodkát fagyasztották, a szennyeződések megtisztítása céljából. Ehhez többek között felhasználták a  halban található különleges zselatint. A továbbiakban tojás fehérjét is és tejet is használtak a minőség javítására.
   
 5. Az első orosz export vodka 1505-ben Svédországba történt.
   
 6. 1894-ben Alexandr III megbízta Dimitri Mendeleev-et (a periódusos rendszer megalkotója), hogy keressen olyan megoldásokat, aminek köszönhetően még jobb minőségű párlatot lehetne előállítni. Az eredmény: a tökéletes 38%-os alkoholfok.
   
 7. Európa az orosz forradalom következtében ismerkedett meg a vodkával. 1917-es orosz forradalom hatására rengeteg orosz arisztokrata menekült Európába. Természetesen vitték magukkal a szeretett italukat a vodkát.
   
 8. A világ legdrágább vodkája a Billionaire, aminek az ára 3,7 millió dollár.
   

  Miből is készül a vodka-Passion & Spirit -Billionaire vodka


   
 9. Pyotr Arsenyevich Smirnov Oroszország leggazdagabb embere volt. Vagyonát 265 millió dollárra becsülik.
   
 10. Sok más ellentétben a vodkának van szavatossági ideje. A tökéletes ízvilág érdekében javasolt a megkezdéstől számított 12 hónapon belül elfogyasztani. Ezt azzal magyarázzák, hogy a felbontást követően az alkohol párologni kezd és ez idővel hatással van a minőségre is. 

Ismerje meg a Vermutok világát.

 

 

 

 

Felhasznált források:

diffordsguide
Liquor
The King of Vodka - Linda Himelstein
 

 

Cimkék