Legjobb olasz italok rangsora 2021-ben
Olaszország nevezetességei
Még mielőtt belemennénk az olasz italok világába nézzük meg, hogy mi mindenről nevezetes Olaszország.
Olaszország számos dologról közismert. Legyen szó akár gasztronómiáról, divatról, építészetről, vagy akár a turizmust érintő bármely érdekességről.
Nézzünk meg most 10 olyan dolgot ami Olaszországot igazán híressé tette.
-
Pizza
-
Pasta
-
Vespa-motor
-
Divat-luxus brand. (Prada, Gucci, Versace, Armani, Dolce & Gabbana) Milánó
-
Művészet (Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Bernini)
-
Autók (Alfa Romeo, Fiat, Lamborghini, Maserati, Ferrari)
-
Kéz mimika
-
Foci
-
Felfedezők (Vespucci, Marco Polo, John Cabot, Christopher Colombus)
-
Gelato alacsonyabb zsírtartalmú, mint a fagylalt, kevesebb benne a levegő és magasabb hőfokon szolgálják fel.
Top 12 olasz ital
1. Campari
1860-1867 között Gaspare Campari készítette el ezt keserédes aperitif italt, amihez 68 gyógynövényt használt. A Camparit saját pincéjében Milánóban a Caffé Campariban állította elő.
Eredetileg a színét a bíbortetűből nyert kárminnak köszönhette,
A száraz összetevőket néhány napra vízben áztatják, ezt követően hozzáadják a többi gyógynövényt és neutrális alkoholban áztatják, majd lepárolják. A keserű eredményt lecsepegtetik, szűrik, majd édesítik, illetve hozzáadják a színezéket, végül pedig beállítják a kellő alkoholfokot.
2010-ben ünnepelte a 150. évfordulóját.
Leghíresebb Campari koktélok: (Americano, Negroni, Boulevardier, MI-TO)
2. Aperol
Ezt a narancsos vörös olasz aperitif italt 1919-ben készítették el. Az egyedi ízvilág eléréséhez 16 titkos összetevőt használnak fel. (rebarbara, csincsona, tárnics, narancs eszencia. A legtöbb fűszer és gyógynövény Piedmont régióból származik.
A Barbieri céget 1891-ben Giuseppe Barbieri alapította Padua-ban Olaszországban, likőröket állítson elő. Az Aperol a leghíresebb terméke.
Az Aperolt Giuseppe két fia Luigi és Silvio készítette el a Paduai Nemzetközi vásárra. Silvio nevezte el Aperolnak a francia aperitif szóból eredően. “apero”
Az Aperol és a Campari is aperitif ital. A Campari sötétebb, az Aperol alacsonyabb alkoholfokkal rendelkezik, édesebb, valamint kevésbé keserű. Mind a két termék a Campari Group csoporthoz tartozik.
Leghíresebb Aperol ital az Aperol Spritz
3. Limoncello
A Limoncello Olaszország híres citrom likőrje. Legfontosabb limoncello készítő régiók: Nápolyi öböl és környéke, Amalfi part, Szicilia, Szardínia, Ischia, Capri, valamint a Sorrentoi-félsziget.
A Massa család állítása szerint: ők voltak az elsők, akik Limoncellot készítettek 1890-ben.
A tradicionális Limoncello csakis SFUSATO citrom héjból készül.
A Limoncello elkészítéséhez Sfusato citrom héjat használnak, amit neutrális alkoholban (régebben szőlő párlatba) áztatnak, így egy intenzív tinturát alkotva, amit cukorral és vízzel finomítanak és végül elkészül a Limoncello.
A Pallini Limoncellot a pallini család 1999-ben mutatta be. 100 éves pallini recepten alapszik. GMO-free és Kosher.
4.Sambuca
A Sambuca olasz, ánizs aromával rendelkező színtelen likőr. Elkészítéséhez csillagánizst, valamint zöld ánizst használnak. További hozzávalókat is tartalmaz csakúgy, mint a bodza, a liqourice, édesgyökér .
A legnagyobb gyártók egyike, a Molinari vállalat szerint az elnevezés és az ital is az arab „zammut” szóból ered. Ez a híres olasz civitavecchiai kikötőben korábban közkedvelt ánizsízesítésű italt jelentette, melyet keletről hoztak be az arra hajózó tengerészek. A „Sambuq” elnevezés egy arabok által használt italszállításra épített hajótípust is takart.
Az elnevezés más források szerint egy apró olasz szigethez kötődik, ahol a jeges üdítőket kínáló fiúkat hívták „sambucchelik”-nek. Az első kereskedelmi célú megjelenése az 1800-as évek végéhez köthető, amikor Luigi Manzi „Sambuca Manzi” néven hozta forgalomba italát, mely egyébként a mai napig is kapható.Az igazi áttörést és a világhírt azonban a második világháború befejezését követően Angelo Molinari nagyságos úrnak tulajdonítják, hiszen neki köszönhetően kezdődött meg a likőr országos forgalmazása és elindult termékként a „Sambuca Extra Molinari”, mely mára a világ számos pontján forgalmazott likőr lett.
"Wikipédia"
Fogyasztják tisztán, jéggel és 3 kávészemmel “Sambuca con la Masca” (Sambuca léggyel), kávéban (cukor helyett), vízzel, valamint kólával
5. Grappa
A Grappa olasz, eredetvédett törkölypárlat. Eredete az észak-olaszországi kisvárosból “Bassano del Grappa”-ból indul.
A hatvanas években a Nonio család forradalmasította a grappák gyártását, ami azt jelentette, hogy külön szőlőfajtánként készítette a párlatokat (muskotály, picolit, chardonnay, merlot), ezzel létrehozva a “monovitigno” kategóriát.
6. Disaronno Amaretto
1525-ben készítették el Olaszországban.
Az Amaretto az intenzív mandula aromáját a sárgabarack magból kinyert illóolaj koncentrátumnak köszönheti. Igazából semmilyen mandulát, vagy mogyorófélét nem tartalmaz.
A cég információi szerint a végső íz és megjelenés eléréséhez sárgabarack mag olajat fuzionálnak tiszta alkohollal, karamellizált cukorral, valamint 17 gyógynövénnyel és gyümölccsel . A likőr egy impozáns üvegbe palackozzák, amit egy muraii kézműves tervezett. A neve a olasz “Amaro” szóból ered.
Minden év április 19.-én ünneplik a nemzetközi Amaretto napot.
Eredetileg az italt “Amaretto di Saronno”-nak hívták (Amaretto Saronnoból). A “ Disaronno Originale” megnevezést marketing okokból 2001-ben vezették be. Mind a mai napig Saronnoban készül Lombardiában.
7. Averna
Az Averna Amaro elkészítéséhez különböző gyógynövényeket, szárított virágokat és fűszernövényeket használnak fel. 1868-ban Salvatore Averna készítette el. A titkos recept a Caltanisettai San Spirit Apátságból ered.
Az Averna az első hivatalos szicíliai likőr, és ez Olaszorság egyik legjobban értékesített Amaroja.
Az Averna brandet 2014-ben megvásárolta a Gruppo Campari. Jelenleg az Averna Caltanisettaban készül, majd a Campari gyárban palackozzák.
8. Frangelico
A Frangelico mogyoró egy egyéb gyógynövények felhasználásával készülő likőr. Az italt Olaszországban Canela-ban készítik
A szokatlan palackformájáról, (ami a szerzetesek ruháját formázza) könnyű felismerni.
A Frangelico likőrt 2010-ben megvásárolta a Gruppo Campari.
A legenda szerint az ital eredete több, mint 300 évre nyúlik vissza a piedmont régióban élő keresztény szerzetesekhez. Ők voltak, akik elkészítették ezt gyógynövény és mogyoró ízesítésű bámulatosan finom likőrt.
A különleges mogyoró, amit felhasználnak a likőr elkészítéséhez, az úgynevezett “Tonda Gentile” típus, ami az olasz Piedmont régióból származik.
9. Fernet Branca
A Fernet Branca gyógynövény likőr, vagy Amaro, amit Bernardino Branca készített el Milánóban 1845-ben.
A Fernet Branca likőr elkészítéséhez több, mint 30 gyógynövényt használnak fel. Az eredeti recept mind a mai napig titkos. A receptet csakis az elnök és a keverőmester tudja, aki személyesen kézzel méri ki a pontos összetevők mennyiségét.
A Fernet Branca-t gyakran tisztán fogyasztják digestiv italként, de koktélban is kiváló alapanyag. (Hanky Panky)
10. Fiorentine
Az olasz Francoli család 1875 óta készít likőrőket Észak-Nyugat Olaszországban található lepárlójukban. A különleges Fiorente Elderflower likőr bodzavirágból készül a lehető legkevesebb hozzáadott cukorral.
A bodzavirág fejeket sokáig áztatják alkoholban, répacukorral, mentával és citromhéjjal ízesítik. Az egyedi édes aromákért egy csipetnyi saját mézt adnak hozzá, ami a saját bortermelő vidékükről származik.
11. Malfy Gin
Malfy gin vezetői Carlo Vergnano és Beppe Ronco.
A Vergnano család gyártja a Moncalieri-i lepárlójukban, amit 1906-ban alapítottak. Jelenleg 4 fajta gin ékesíti a portfóliójukat: Originale, Con Limone, Con Aranica, Gin Rosa.
Elwyn Gladstone a Biggar & Leith alapítója 2016-ban mutatta be a Malfy gint. Elmondása szerint a Malfy gin, az olasz szerzeteseknek tiszteleg, akik a 11 század elején Európában elsőként saját kolostoraikban készítették el a boróka párlatot.
A Malfy gin brandet 2019-ben megvásárolta a Pernod Ricard.
A Malfy gin előállításához borókabogyót, koriandert, citrom héjat és 4 egyéb fűszer-gyógynövényt használnak.
A Malfy gin Con Limone intenzív citrus aromákkal rendelkezik, amit az Amalfy partjairól származó Sfusato citromnak köszönhet. Többek között a Sfusato citromot használják a Limoncello előállításához is.
A Malfy gin Con Aranica a szicíliai vérnarancsnak köszönheti különleges íz és színvilágát. 2018-ban Beppe Ronco és Denis Muni lepárlómesterek készítették el ezt a vibráló, üde, frissítő- citrusos aromákkal rendelkező gin különlegességet.
A Rosa, -ami olaszul rózsaszínt jelent- pink grapefruitot tartalmaz, amit 36 órás áztatáson megy keresztül az alappárlattal. Összesen 5 gyógynövénnyel áztatott párlatot 5 órás desztillációnak vetik alá.
A palack dugója olasz tölgyből készül. A címkén megtalálható Amalfy régió címere is megtalálható.
12. CARPANO ANTICA FORMULA VERMOUTH
Reprodukciója a híres Benedetto Carpano eredeti 1780-ból származó vermut receptjének.
Antonio Benedetto Carpano olasz szeszfőző volt, akinek a nevéhez fűződik a vermut feltalálása. 1786-ban Torinoban készítette el több, mint 30 különböző füszer-gyógynövényt felhasználva fehérborból a modern kor vermutát.
2001-ben Count Niccoló Branca, miután megszerezte a Carpano vállalatot, átnézve a régi dokumentumokat, rálelt az eredeti, titkos receptre.
Limitált darabszámban készül a Fratelli Branca lepárlóüzemében. A címke hű mása az 1786-os eredeti változatnak.
A páratlan ízvilágát, valamint összetéveszthetettlen illataromáját az olyan egyedi hozzávalóinka köszönheti, mint például a vanília, ami Madagaszkárról, Pápa Új Guineaból, valamint Tahitiből szereznek be, továbbá a világ legdrágább fűszere a Sáfrány, ami Iránból származik és nem utolsó sorban az Üröm, ami a piemonti Alpkból, illetve az Arosa Völgyből érkezik.
A Fratelli Branca lepárlóüzemet 1845-ben alapították Milánóban. A vállalat nevéhez fűződik a világhírű olasz Amaro, a (27 gyógynövényt tartalmazó) Fernet Branca előállítása. Továbbá számos más neves Brand is a portfóliójuk részét képezi. (Pun E Mes, Antica Formula, Borghetti Sambuca…)
Az Antica Carpano előállításához az olasz Romagna, Puglia és Szicília borvidékről származó borokat használják.
Köszönjük, hogy elolvastad a blog beírásunkat. Amennyiben tetszett egy megosztással segítsd eljuttatni másokhoz is.