2021. 08. 12. - 07:21

Legjobb olasz italok rangsora 2021-ben

Olaszország nevezetességei

Még mielőtt belemennénk az olasz italok világába nézzük meg, hogy mi mindenről nevezetes Olaszország. 
Olaszország számos dologról közismert. Legyen szó akár gasztronómiáról, divatról, építészetről, vagy akár a turizmust érintő bármely érdekességről.

Nézzünk meg most 10 olyan dolgot ami Olaszországot igazán híressé tette.

  1. Pizza

  2. Pasta

  3. Vespa-motor

  4. Divat-luxus brand. (Prada, Gucci, Versace, Armani, Dolce & Gabbana) Milánó

  5. Művészet (Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Bernini)

  6. Autók (Alfa Romeo, Fiat, Lamborghini, Maserati, Ferrari)

  7. Kéz mimika

  8. Foci

  9. Felfedezők (Vespucci, Marco Polo, John Cabot, Christopher Colombus)

  10. Gelato alacsonyabb zsírtartalmú, mint a fagylalt, kevesebb benne a levegő és magasabb hőfokon szolgálják fel.

 


Top 12 olasz ital 

1. Campari

1860-1867 között Gaspare Campari készítette el ezt keserédes aperitif italt, amihez 68 gyógynövényt használt. A Camparit saját pincéjében Milánóban a Caffé Campariban állította elő.

Eredetileg a színét a bíbortetűből nyert kárminnak köszönhette,

A száraz összetevőket néhány napra vízben áztatják, ezt követően hozzáadják a többi gyógynövényt és neutrális alkoholban áztatják, majd lepárolják. A keserű eredményt lecsepegtetik, szűrik, majd édesítik, illetve hozzáadják a színezéket, végül pedig beállítják a kellő alkoholfokot.

2010-ben ünnepelte a 150. évfordulóját.

Leghíresebb Campari koktélok: (Americano, Negroni, Boulevardier, MI-TO) 

Campari-Passion&Spirit

2. Aperol

Ezt a narancsos vörös olasz aperitif italt 1919-ben készítették el. Az egyedi ízvilág eléréséhez 16 titkos összetevőt használnak fel. (rebarbara, csincsona, tárnics, narancs eszencia. A legtöbb fűszer és gyógynövény Piedmont régióból származik.

A Barbieri céget 1891-ben Giuseppe Barbieri alapította Padua-ban Olaszországban, likőröket állítson elő. Az Aperol a leghíresebb terméke.

Az Aperolt Giuseppe két fia Luigi és Silvio készítette el a Paduai Nemzetközi vásárra. Silvio nevezte el Aperolnak a francia aperitif szóból eredően. “apero”

Az Aperol és a Campari is aperitif ital. A Campari sötétebb, az Aperol alacsonyabb alkoholfokkal rendelkezik, édesebb, valamint kevésbé keserű. Mind a két termék a Campari Group csoporthoz tartozik.

Leghíresebb Aperol ital az Aperol Spritz

 

3. Limoncello

A Limoncello Olaszország híres citrom likőrje. Legfontosabb limoncello készítő régiók: Nápolyi öböl és környéke, Amalfi part, Szicilia, Szardínia, Ischia, Capri, valamint a Sorrentoi-félsziget.

A Massa család állítása szerint: ők voltak az elsők, akik Limoncellot készítettek 1890-ben.

A tradicionális Limoncello csakis SFUSATO citrom héjból készül.

A Limoncello elkészítéséhez Sfusato citrom héjat használnak, amit neutrális alkoholban (régebben szőlő párlatba) áztatnak, így egy intenzív tinturát alkotva, amit cukorral és vízzel finomítanak és végül elkészül a Limoncello.

A Pallini Limoncellot a pallini család 1999-ben mutatta be. 100 éves pallini recepten alapszik. GMO-free és Kosher.


4.Sambuca

A Sambuca olasz, ánizs aromával rendelkező színtelen likőr. Elkészítéséhez csillagánizst, valamint zöld ánizst használnak. További hozzávalókat is tartalmaz csakúgy, mint a bodza, a liqourice, édesgyökér .

A legnagyobb gyártók egyike, a Molinari vállalat szerint az elnevezés és az ital is az arab „zammut” szóból ered. Ez a híres olasz civitavecchiai kikötőben korábban közkedvelt ánizsízesítésű italt jelentette, melyet keletről hoztak be az arra hajózó tengerészek. A „Sambuq” elnevezés egy arabok által használt italszállításra épített hajótípust is takart.

Az elnevezés más források szerint egy apró olasz szigethez kötődik, ahol a jeges üdítőket kínáló fiúkat hívták „sambucchelik”-nek. Az első kereskedelmi célú megjelenése az 1800-as évek végéhez köthető, amikor Luigi Manzi „Sambuca Manzi” néven hozta forgalomba italát, mely egyébként a mai napig is kapható.

Az igazi áttörést és a világhírt azonban a második világháború befejezését követően Angelo Molinari nagyságos úrnak tulajdonítják, hiszen neki köszönhetően kezdődött meg a likőr országos forgalmazása és elindult termékként a „Sambuca Extra Molinari”, mely mára a világ számos pontján forgalmazott likőr lett.
 

"Wikipédia"

 

Fogyasztják tisztán, jéggel és 3 kávészemmel “Sambuca con la Masca”  (Sambuca léggyel), kávéban (cukor helyett), vízzel, valamint kólával

5. Grappa

A Grappa olasz, eredetvédett törkölypárlat. Eredete az észak-olaszországi kisvárosból “Bassano del Grappa”-ból indul.

A hatvanas években a Nonio család forradalmasította a grappák gyártását, ami azt jelentette, hogy külön szőlőfajtánként készítette a párlatokat (muskotály, picolit, chardonnay, merlot), ezzel létrehozva a “monovitigno” kategóriát.

6. Disaronno Amaretto

1525-ben készítették el Olaszországban.

Az Amaretto az intenzív mandula aromáját a sárgabarack magból kinyert illóolaj koncentrátumnak köszönheti. Igazából semmilyen mandulát, vagy mogyorófélét nem tartalmaz.

A cég információi szerint  a végső íz és megjelenés eléréséhez sárgabarack mag olajat fuzionálnak tiszta alkohollal, karamellizált cukorral, valamint 17 gyógynövénnyel és gyümölccsel . A likőr egy impozáns üvegbe palackozzák, amit egy muraii kézműves tervezett. A neve a olasz “Amaro” szóból ered.

Minden év április 19.-én ünneplik a nemzetközi Amaretto napot.

Eredetileg az italt “Amaretto di Saronno”-nak hívták (Amaretto Saronnoból). A “ Disaronno Originale” megnevezést marketing okokból 2001-ben vezették be. Mind a mai napig Saronnoban készül Lombardiában.

7. Averna

Az Averna Amaro elkészítéséhez különböző gyógynövényeket, szárított virágokat és fűszernövényeket használnak fel. 1868-ban Salvatore Averna készítette el. A titkos recept a Caltanisettai San Spirit Apátságból ered.

Az Averna az első hivatalos szicíliai likőr, és ez Olaszorság egyik legjobban értékesített Amaroja.

Az Averna brandet 2014-ben megvásárolta a Gruppo Campari. Jelenleg az Averna Caltanisettaban készül, majd a Campari gyárban palackozzák.

 

8. Frangelico

A Frangelico mogyoró egy egyéb gyógynövények felhasználásával készülő likőr. Az italt Olaszországban Canela-ban készítik

A szokatlan palackformájáról, (ami a szerzetesek ruháját formázza) könnyű felismerni.

A Frangelico likőrt 2010-ben megvásárolta a Gruppo Campari.

A legenda szerint az ital eredete több, mint 300 évre nyúlik vissza a piedmont régióban élő keresztény szerzetesekhez. Ők voltak, akik elkészítették ezt gyógynövény és mogyoró ízesítésű  bámulatosan finom likőrt.

A különleges mogyoró, amit felhasználnak a likőr elkészítéséhez, az úgynevezett “Tonda Gentile” típus, ami az olasz Piedmont régióból származik.

 

9. Fernet Branca

A Fernet Branca gyógynövény likőr, vagy Amaro, amit Bernardino Branca készített el Milánóban 1845-ben.

A Fernet Branca likőr elkészítéséhez több, mint 30 gyógynövényt használnak fel. Az eredeti recept mind a mai napig titkos. A receptet csakis az elnök és a keverőmester tudja, aki személyesen kézzel méri ki a pontos összetevők mennyiségét.

A Fernet Branca-t gyakran tisztán fogyasztják digestiv italként, de koktélban is kiváló alapanyag. (Hanky Panky)

 

10. Fiorentine

Az olasz Francoli család 1875 óta készít likőrőket Észak-Nyugat Olaszországban található lepárlójukban. A különleges Fiorente Elderflower likőr bodzavirágból készül a lehető legkevesebb hozzáadott cukorral.

A bodzavirág fejeket sokáig áztatják alkoholban, répacukorral, mentával és citromhéjjal ízesítik. Az egyedi édes aromákért egy csipetnyi saját mézt adnak hozzá, ami a saját bortermelő vidékükről származik.

 

11. Malfy Gin

Malfy gin vezetői Carlo Vergnano és Beppe Ronco.

A Vergnano család gyártja a Moncalieri-i lepárlójukban, amit 1906-ban alapítottak. Jelenleg 4 fajta gin ékesíti a portfóliójukat: Originale, Con Limone, Con Aranica, Gin Rosa.

Elwyn Gladstone a Biggar & Leith alapítója 2016-ban mutatta be a Malfy gint. Elmondása szerint a Malfy gin, az olasz szerzeteseknek tiszteleg, akik a 11 század elején Európában elsőként saját kolostoraikban készítették el a boróka párlatot.

A Malfy gin brandet 2019-ben megvásárolta a Pernod Ricard.

A Malfy gin előállításához borókabogyót, koriandert, citrom héjat és 4 egyéb fűszer-gyógynövényt használnak.

A Malfy gin Con Limone intenzív citrus aromákkal rendelkezik, amit az Amalfy partjairól származó Sfusato citromnak köszönhet. Többek között a Sfusato citromot használják a Limoncello előállításához is.

A Malfy gin Con Aranica a szicíliai vérnarancsnak köszönheti különleges íz és színvilágát. 2018-ban Beppe Ronco és Denis Muni lepárlómesterek készítették el ezt a vibráló, üde, frissítő- citrusos aromákkal rendelkező gin különlegességet.

A Rosa, -ami olaszul rózsaszínt jelent- pink grapefruitot tartalmaz, amit 36 órás áztatáson megy keresztül az alappárlattal. Összesen 5 gyógynövénnyel áztatott párlatot 5 órás desztillációnak vetik alá.

A palack dugója olasz tölgyből készül. A címkén megtalálható Amalfy régió címere is megtalálható.

Legjobb olasz italok | Malfy Gin | Passion and Spirit

12. CARPANO ANTICA FORMULA VERMOUTH 

Reprodukciója a híres Benedetto Carpano eredeti 1780-ból származó vermut receptjének.

Antonio Benedetto Carpano olasz szeszfőző volt, akinek a nevéhez fűződik a vermut feltalálása. 1786-ban Torinoban készítette el több, mint 30 különböző füszer-gyógynövényt felhasználva fehérborból a modern kor vermutát.

2001-ben Count Niccoló Branca, miután megszerezte a Carpano vállalatot, átnézve a régi dokumentumokat, rálelt az eredeti, titkos receptre.

Limitált darabszámban készül a Fratelli Branca lepárlóüzemében. A címke hű mása az 1786-os eredeti változatnak.

A páratlan ízvilágát, valamint összetéveszthetettlen illataromáját az olyan egyedi hozzávalóinka köszönheti, mint például a vanília, ami Madagaszkárról, Pápa Új Guineaból, valamint Tahitiből szereznek be, továbbá a világ legdrágább fűszere a Sáfrány, ami Iránból származik és nem utolsó sorban az Üröm, ami a piemonti Alpkból, illetve az Arosa Völgyből érkezik.

A Fratelli Branca lepárlóüzemet 1845-ben alapították Milánóban. A vállalat nevéhez fűződik a világhírű olasz Amaro, a (27 gyógynövényt tartalmazó) Fernet Branca előállítása.  Továbbá számos más neves Brand is a portfóliójuk részét képezi. (Pun E Mes, Antica Formula, Borghetti Sambuca…)

Az Antica Carpano előállításához az olasz Romagna, Puglia és Szicília borvidékről származó borokat használják.


 

Köszönjük, hogy elolvastad a blog beírásunkat. Amennyiben tetszett egy megosztással segítsd eljuttatni másokhoz is.