2019. 11. 02. - 00:05

Tanqueray Gin

Tanqueray Gin

A Tanqueray gin a világ egyik legidősebb és egyben legtekintélyesebb gin brandje. A Diageo Cameronbridge-i lepárlójában készül, ami Edinburgh mellett található.

A Tanqueray Gin jelenlegi keverőmestere a skót származású, nagyra becsült Tom Nichol.

Tanqueray Gin Története

tanqueray-2-315x287

  • A Tanqueray család a korai 18.században elhagyta Franciaországot és Angliába költözött Bedfordshire-be, ahol papi tisztséget töltöttek be.
  • 1830-ban az akkori 20 éves Charles Tanquery szakított a családi tradíciókkal és megalapította a saját lepárlóját London Bloomsbury negyedében.
  • Sok kísérletezést követően 1832-ben elkezdte gyártani saját ginjét egy tökéletesen kiegyensúlyozott recept alapján, amit mind a mai napig titokban őrinek.
  • Charles Tanqueray 1868-ban 58 évesen meghalt. Fia Charles Waugh Tanqueray vette át üzletet és foglalkozott a Brand építésével. Waugh vezetése alatt növekedett meg igazán az export. Nemzetközi ügynökökön keresztül értékesítette a brandet. Folyamatosan kereste a lehetőségeket, hogy fejlessze a céget.
  • 1897-ben elkezdődtek a tárgyalások a Reginald CW Curri által vezetett Gordon &Company céggel. 1898-ban a két cég egyesült és Tanqueray Gordon & Company néven működtek tovább. Az egyesülés után a termelést átvitték a Clerkenwellbe a Goswell Roadra, ahol addig a Gordon’s-t készítették. Innentől kezdve erősen elkezdték népszerűsíteni a terméket az Egyesült Államokban. Mind a mai napig az USA a legnagyobb piaca a Tanqueray ginnek. A Tanqueray gyorsan kitűnt Amerikában a zöld üvegének köszönhetően.
  • 1922-ben a Tanqueray Gordon & Company csatlakozik a Distillers Company-hoz (Diageo elődje, 1877-ben alakult)
  • A II. Világháború idején 1941-ben légitámadások teljesen lerombolták a gyárat, csakis egy lepárló maradt épségben az úgynevezett „OLD TOM”
  • 1948-ban megszületett a ma is ismert shakerre emlékeztető üvegforma.
  • 1951-ben megkezdték a Goswell Road-i új lepárló megépítését, ami egészen 1957-ig tartott. Ide helyezték el a megmentett „OLD TOM” lepárlót is. A rohamosan növekvő amerikai keresletet már ez a lepárló látta el.
  • 1964-1989-ig Charles Tanqueray ükunokája John Tanqueray volt az utolsó családtag, aki a Tanqueray Brandnek dolgozott.
  • A folyamatosan növekvő kereslet kielégítése végett a lepárló átköltözött először Laindonba, majd pár év múlva Cameron Bridge-re. Jelenleg is itt készül.

 


Tanquera gin-t előállító Cameronbridge-i Lepárló

grain-distillery-cameronbridge-01

  • 1824-ben John Haig szerezte meg, aki Robert Stein unokatestvére volt.
    • Robert Stein találta fel a folyamatos lepárláshoz szükséges egyoszlopos lepárló berendezést.
  • Itt készítették az első gabona whiskyt
  • a nevét a River Leven folyót átszelő hídról kapta, ami a lepárló területén helyezkedik el. Érdekesség, hogy a folyóvizet a lepárláshoz nem, csakis a hűtéshez használják.

 


Tanqueray No. Ten

_Ei8WaYlRJc">

tanqueray-no-10

tanq

  • 2000-ben mutatták be a Tanqueray prémium termékét. A toszkán boróka, a koriander, az angelika gyökér, valamint az édesgyökér mellett a kamilla lenyűgöző illata, valamint a friss citrusok teszik ellenállhatatlanná ezt a gint.
  • A Tanqueray No.10 nevét nem a készítéséhez felhasznált botanikus növények száma adja. Elkészítéséhez mindösszesen 8 fajta botanikus növényt és citrust használnak fel. 
  • A nevét a szeszfőzde 10. lepárlójáról kapta, amit TINY TEN-nek hívnak. A Tiny Ten lepárlóban a búza alapú semleges szesszel főzik le a friss kézzel vágott citrusokat. Az így kapott citrusos, azon belül is leginkább grapefruit aromákkal rendelkező párlatot áthelyezik a „Old Tom”, No.4 lepárlóba, ahol újra párolják, de ekkor már a gin fűszerekkel. Miután megkapták a végterméket beállítják desztillált vízzel a hőfokot és palackozzák.

3 20110708-121436


Tanqueray gin Termékei

images-12

  • Tanqueray London Dry Gin (3 változatban kapható)
    • Special Dry 47.3%
    • Export Strength 43.1%
    • 40%
  • Tanqueray Sterling vodka (1989-ben mutatták be. létezik citrusos változata is)
  • Tanqueray Rangpur: (2006-ban mutatták be. A hagyományos gin fűszerek mellett a ritka Rangpur lime valamint gyömbér és babérlevél gazdagítja az ízvilágát.)
  • Tanqueray Malacca (1997-ben mutatták be. Kissé édeskés, viszont erősebb gyümölcs aromákkal rendelkezik. Leginkább a grapefruit dominál benne.)
  • Tanqueray Bloomsbury (Az ital alapjául az 1880-as receptet használta fel Tom Nichol a Tanqueray gin mesterlepárlója. A domináns toszkán baróka a koriander, az édeskömény, valamint a cassia kéreg felhasználásával egy igazán különleges gint sikerült előállítania.)
  • Tanqueray Old Tom (1835-ös recepten alapuló old tom gint 2007-ben mutatták be)

Forrásanyag: