A Tabasco szósz.
A Tabasco szósz brandet a Mcllhenny cég vezette be 1868 Avery Islanden. Mind a mai a napig a család irányítja a vállalkozást.
A cég által piros szószként nevezett Tabascot az 1860-as évek közepén Edmund Mcllhenny készítette el.
Az ételekért rajongó mohó kertész Mcllhenny Mexikóból kapott Cserjés Paprika (Capsicum frutescens) magokat, amiket elvetett. Ezekből készítette el a híres szószát.
Leginkább a louisianai egyhangú ételek motiválták a paprika szósz elkészítésében, mert ezáltal pikáns ízeket tudott kölcsönözni az ételeknek.
Hogyan is lesz a paprikából Tabasco szósz?
A kezdetek kezdetén Mcllhenny összegyűjtötte a piros, érett paprikákat az ültetvényéről, majd összezúzta, ezek után összekeverte az Avery Islandről származó sóval és ezt a keveréket 30 napig érlelte kerámia edényekben, valamint hordókban. A 30 nap eltelte után a Franciaországból származó borecettel keverte és egy újabb érlelési időszaknak vetette alá, ami szintén 30 napig tartott. Végül leszűrte, pici kölni üvegekbe töltötte és szórófejjel látta el.
Több, mint 140 év elteltével továbbra is hasonló módon készítik a Tabasco szószt, azt leszámítva, hogy most már az érlelés fehér tölgyfahordókban megy végbe, illetve az érlelési időszak körülbelül 3 év. Valamint nagyon jó minőségű borecetet használnak.
A Tabasco szószt 22 nyelven címkézik, valamint közel 180 országban kapható.
Változatai:
- Tabasco Pepper Sauce: legismertebb terméke. 5 generáció óta készítik.
- Tabasco Green Pepper Sauce: Nem túl erős, nem túl gyenge „Not too Hot, not too mild” Jalapeño paprikából készítik.
- Tabasco Chipotle Pepper Sauce: leginkább BBQ ételekhez használják. Piros Jalapeño paprikát használnak, amit 4-5 napig füstölnek.
aFFI9RQCKgw"> - Tabasco Buffalo Style: Általánosságban a csirkeszárnyak ízesítésére használják.
- Tabasco Habanero Sauce: jamaikai stílusú szósz. A habanero paprikához adnak hozzá mangót, valamint papayát. Továbbá még hagymával, fokhagymával és egyéb fűszerekkel ízesítik. Egy igazán erős és ízletes szósz.
- Tabasco Garlic Pepper Sauce: Három paprikának a tökéletes egyvelege (Cayenne-i paprika, fahordóban érlelt cserjés paprika, valamint a piros jalapeño paprika), amit fokhagymával ízesítenek.
- Tabasco Sweet & Spicy Sauce: édes, csípős szós
Paprika erősségének a mértékegysége.
A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri (Scoville heat unit, SHU). A skála elnevezését a 20. század elején kidolgozó Wilbur Scoville kémikusról kapta. A csípősséget a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr idegvégződésit ingerli, különösen a nyálkahártyákon.
A világ legerősebb paprikái:
- Carolina Reaper 2.200.000 SHU
- Trinidad Moruga Scorpion 2.009.231 SHU
- 7Pot Douglah 1.853.936 SHU
- 7Pot Primo 1.469.000 SHU
- Trinidad Scorpion „ButchT” 1.463.700 SHU
- Naga Viper 1.349.000 SHU
- Bhut Jolokia (Ghost Pepper) 1.041.427 SHU
- 7Pot Barrackpore kb.: 1.000.000 SHU
- 7Pot Red (Giant) kb.: 1.000.000 SHU
- Red Savina Habanero 500.000 SHU
A Tabascohoz használt (Capsicum frutescens) Cserjés paprika erőssége 30.000-50.000 SHU
Forrásanyag: