Grey Goose Vodka
A francia Prémium vodkák világa.
Grey Goose vodka a francia luxus kategória. Évről évre érzékelhető a vodka dominanciája a piacon. Nem véletlenül a franciák is úgy döntöttek, hogy belevágnak a fehér szeszek előállításába. A francia vodkák közül 3 termék is megtalálható a világ legjobb prémium vodkái között. Grey Goose, CÎROC valamint Jean Marc XO. Ezek közül most a Grey Goose-t szeretném kicsit részletesebben bemutatni.
A Grey Goose vodka megálmodója az amerikai Sidney Frank ital iparmágnás volt. Ő kereste fel François Thibault-ot (Maître de Chai), aki -a Cognac régióból származó- egyik leghíresebb pincemester. Mind a mai napig ő felel a Grey Goose vodka kiváló minőségéért. Részletekbe menő, gondos odafigyeléssel alkotta meg ezt a remek vodkát. A vodka készítésének minden egyes fázisát felügyeli és csakis a tökéletes végeredményt palackozza.
Sidney Frankot az Absolut vodka dominanciája ihlette. Egy piacvezető ultra prémium kategóriát akart létrehozni. 1996-ban megszületettt a Grey Goose. 1998-ban megkapta a "best-tasting" jelzőt, majd a marketingnek köszönhetően 2004-ben a Bacardi cég megvásárolta a Grey Goose vodkát Sidney Franktól 2,2 milliárd dollárért.
Grey Goose előállítása
A Grey Goose lágy téli búzából készül, ami Franciaország Picardy régiójából származik. Ez a régió nagyon híres a búzaföldjeiről. A vodka készítéséhez szükséges búza októbertől augusztusig fejlődik, így 10 hónap alatt tökéletesen megérik, szemben a nyári búzával, aminek az érési ideje mindösszesen 6 hónap. Csakis első osztályú búzát használnak (superior bread-making wheat). 1 liter Grey Goose vodka előállításához 1 kg téli búzát használnak.
A kiváló minőségű búza a négyszeres őrlésnek köszönhetően liszt finomságúan kerül be az erjesztő kádakba, ahol speciális enzimeket adnak hozzá, hogy a benne lévő szénhidrátból erjeszthető cukor keletkezzen. A Grey Goose egy speciális 6 lépcsős erjesztéses technikát használ. Ennek eredménye 10%-os „sörlé”. Az erjedéses folyamat körülbelül 30 órát vesz igénybe. Ezek után megy a lepárlóba, ahol egy 5 oszlopos lepárlási folyamaton megy keresztül. Minden egyes lépés hozzájárul az egyedi karakter kialakulásához. A felesleges komponenseket kioldja belőle, és a búza kiemelkedő természetes karakterére fókuszál.
A lepárlás végeztével a magas alkoholtartalmú párlatot átszállítják a Cognac megyébe, Gensac-ba, ahol hozzáadják a 150 méter mélységből jövő forrásvizet, amely természetes úton szűrődik keresztül mészkövön (kálciumban gazdag víz). Miután beállítják a palackozáshoz szükséges alkohol fokot a vodkát karbon és cellulózon filteren keresztül szűrik, aminek a végleges lágyságát köszönheti. A Grey Goose vodka több, mint 550 ellenőrzési ponton megy keresztül.
Termékei
- Grey Goose Original
- Grey Goose Le Melon (sárgadinnye ízesítésü)
- Grey Goose Cherry Noir (fekete cseresznye ízesítésű)
- Grey Goose La Poire (körte ízesítésű)
- Grey Goose L’orange (narancs ízesítésű)
- Grey Goose Le Citron (citrom ízesítésű, a világhírű Mentonból „citrom fővárosa”)
- Grey Goose VX
Forrásanyag: