2019. 11. 01. - 18:31

Skócia egyik legrégibb itala.

A whisky főzés tudománya Skóciához köthető. Az első írásos feljegyzés 1494-hez köthető, amikor is a skót király IV. Jakab egy nagyobb mennyiségű malátát adott egy John Cor nevezetű szerzetesnek, hogy készítse el az „aqua vitae”-t (az eredeti ókelta nyelven: usquebaugh), azaz az élet vizét…

Sokan fogyasztanak skót whiskyket, de nem tudja mindenki például, hogy Skóciában milyen kategóriák léteznek:

  • Single Malt: 100% árpamalátából készül. Különlegessége, hogy minden egyes lepárló saját árpamalátájából állítják elő, tehát nem keverik más lepárlók maláta whiskyeivel.
  • Vatted Malt/Blended Malt: csakúgy, mint a Single Malt, a Vatted malt whiskyk is 100% árpamalátából készülnek, de ebben az esetben több lepárlóból származó single maltot kevernek össze.
  • Blended Scotch: Az egyik legelterjedtebb kategória. Maláta, valamint gabona whiskyk keveréke. Legismertebb márkái: Johnnie Walker, Ballantine’s , Chivas Regal, J&B, Dewar’s és még sorolhatnám
  • Single Grain: 100% gabona Whisky. Régebben csakis a Blended Scotch whiskyk előállításához használták, azonban manapság, már önmagukban is palackozzák

Legfontosabb skót whiskytermelő vidékek.

scotch-whisky-map-1

  • Lowland: A Skót-alföld malátawhiskyjei általában édesebbek, könnyebbek és gyümölcsösebbek, mint a felföldiek.
  • Campbeltown: Az innen származó whiskyket az összetett ízvilág, valamint az enyhén sós karakter jellemzi.
  • Islay: Innen származnak a legfüstösebb whiskyk. A tőzeg, valamint a óceán közelsége nagyban befolyásolja a végső karakter kialakulása.
  • Island: Átmenetet képeznek az islayi, valamint a highlandi whiskyk között.
  • Highland: A legismertebb és egyben legelterjedtebb termőterület. Az innen származó whiskyk jellegzetesen zamatosak, kissé füstösek.
  • Speyside: A Skót-felföld szíve. Innen származik a legtöbb nagy malátawhisky. Legfőbb vonásaik: édesek, nemesen kiegyensúlyozottak, gyümölcsösek, valamint enyhén tőzegesek

Néhány híres Isley szigeteki lepárló:

Lagavulin

lagavulin-16-1

A világ egyik legismertebb, valamint legnépszerűbb whiskyje. A Lagavulin lepárló közvetlenül a tengerparton fekszik. Már 1742 óta főznek itt szeszt (illegálisan). 1816-ban John Johnston építtetett a Lagavulin mai helyén egy lepárlót, majd 1817-ben Archibald Cambell emelt ugyanott egy másikat. A két üzem társult egymással, majd 1837-ben Johnston vette át az irányítást mind a két lepárló felett. Jelenleg a Diageo cégcsoport tulajdona.

Legfőbb Termékei:

aa-twe1

  • Lagavulin 16 Years Old (a legismertebb terméke. Mesteri összhangban elegyíti az erőt, mélységet és a lágyságot.)
  • Lagavulin Distillers Edition (duplán érlelt Pedro Ximinez tölgyfahordókban)
  • Lagavulin 8 Years Old (200. évforduló tiszteletére megalkotott limitált változat)
  • Lagavulin 25 Years Old (200. évforduló tiszteletére megalkotott szuper prémium limitált változat, amelyet hordóerősségen palackoznak 57,2%, további különlegessége a Sherrys hordóban történő érlelés)
  • Lagavulin 1991 Single Cask (egyedi évjáratos darab, sherrys hordóban történő érlelésen megy keresztül)

Laphroaig

laphroaig-002

A lepárlót Alex és Donald Johnston alapították 1815-ben. Bizonyos szóbeszédek szerint azonban már 1810-ben megépítették a létesítményt. A lepárló hivatalosan csak 1826-tól működik. 1836-ig a testvérpár közösen üzemeltette a céget. Ekkor vásárolta ki Donald, Alexander részét a cégből. Donald 1847-ben erjesztőkádba zuhanva lelte halálát. Walter Graham a Lagavulin cég menedzsere vette át a cég üzemeltetését.

1908-tól Ian Hunter a cég vezetője számos újítást vezetett be. Többek között megduplázta a lepárlók számát (2-ről 4-re). Érdekesség, hogy az amerikai szesztilalom (1920-1933) ideje alatt a Laphroaig-ot lehetett kapni Amerikában a gyógyszertárakban, mint gyógyszer.

1994-ben Károly hercegtől királyi garanciát kapott a Laphroaig lepárló, ami egy nagyon jelentős elismerésnek számít. 2005-ben az amerikai Fortune Brands vette át az irányítást. 2014 óta a Suntory vállalat vezetése alatt működik a lepárló.

A lepárló széleskörű kínálattal rendelkezik:

whiskies-portfolio

  • 10 years
  • select bottling,
  • cask strength (57,3%)
  • quarter cask
  • 15 years old
  • 18 years old
  • 25 years old
  • Triple Wood
  • PX cask (Pedro Ximenez hordóban van érlelve)
  • QA cask (először ex Bourbon hordókban érlelik, majd amerikai fehér tölgyfahordókba töltik)
  • An Cuan Mor (először ex Bourbon, majd európai tölgyfahordóban érlelik)

Port Ellen

043

A Port Ellen 1984-ben zárták be. A szeszfőzde jelenleg malátázóként működik a Diageo üzemeltetésével. Mind a mai napig egyes termékeit lehet még kapni egyre magasabb árak fejében.

Alexander Mackay 1825-ben építettet szeszfőzdét a sziget déli részén. 1836-ban eladta John Ramsay-nek. Ramsay nagy szerepet játszott Port Ellen felvirágoztatásában. Az elsők között volt, akik idejében megértették, hogy milyen fontos az Egyesült Államokba irányuló export.

 

Caol Ila

017

Az egyik leglágyabb Islay szigeteki whisky. Száraz sós és füstös aromák jellemzik. A Caol Ila szeszfőzdét 1846-ban alapította Hector Henderson Port Askaig közelében. 1972-74 között korszerűsítették (4 új lepárlóval gazdagodott). A szeszfőzde a (Loch nam Ban) tőzegben gazdag vizét használja. 1986 óta a Diageo cégcsoport alá tartozik.

Néhány terméke:

4797

  • Caol Ila Moch
  • Caol Ila 12 years old
  • Caol Ila Distillers Edition
  • Caol Ila 18 Years Old
  • Caol Ila Cask Strength
  • Caol Ila 25 Years

Ardbeg

ardbeg image

Az Islay sziget délkeleti partján fekszik a Lagavulin lepárlótól nem túl messze. A 10 éves Single Maltjai néhány Blended Whiskyt is gazdagítanak. A lepárlót hivatalosan 1815-ben John McDougall alapítottaAz Ardbeg első termékei 1817-ben látták meg a napvilágot. A cég a 80-90-es években nagy válságba került, végül 1997-ben a Glenmorangie Plc (részvénytársaság) megvásárolta a szeszfőzdét, felújította és újból elindította az üzemeltetését. Sajnos a malátázója megszűnt, így a malátát a Port Ellen malátázójából kapják. Az itt készülő whiskykre jellemző a meglehetősen száraz, jódos, tőzeges íz. Számos egyedi kiadással rendelkezik.

csm flaschenbild 6e6c539a3d

Az egyik leghíresebb terméke az Ardbeg 10 years. Az ital jellegzetessége a nem hűtött szűrési eljárás (Non Chill- Filtered). Ennek köszönhető, hogy a whiskyben így számos olyan alkotóelem benne marad, ami a hűtött szűrés folyamán elveszne.

Forrásanyag:

https://www.malts.com/en-row/home/

http://www.laphroaig.com/home.aspx

http://www.islayinfo.com/islay_whisky_distilleries.html

http://www.whiskynet.hu/

https://www.whisky.com