A 10 legjobb Aperolos koktél 2021-ben
Ha azt mondom Aperol sokaknak azonnal az Aperol Spritz ugrik be. Ez nem csoda, hiszen az Aperol Spritz koktél mind a mai napig nagy rajongásnak örvend.
A jó hír, attól, hogy valakinek nem ízlik az Aperol Spritz még nem kell lemondania magáról az Aperolról, mert számos olyan más koktél létezik, amiben fellelhető ez a fantasztikus olasz likőr. Ebben a cikkben összeszedtünk nektek 10 olyan koktélt, ami Aperollal készül és elképesztően finom.
No de ne szaladjunk ennyire előre. Egy laikus számára sok kérdés felmerülhet az Aperollal kapcsolatban: mi is ez, honnan származik, mi van benne, olyan e mint a Campari és még sorolhatnám.
Nézzük is meg.
Aperollal kapcsolatos leggyakoribb kérdések:
-
Mi az Aperol?
Az Aperol egy olasz keserédes aperitif, amelyet 1919 óta állítanak elő titkos recept alapján
-
Milyen fűszereket tartalmaz?
A titkos recept 16 hozzávalót tartalmaz. A legismertebb fűszer és gyógy növények: rebarbara, tárnics, quinine fa kérge, a keserű és édes narancs. Az összetevők túlnyomó többsége Olaszország északi részéről Piedmontból származik.
-
Kinek a nevéhez köthető?
A Barbieri céget 1891-ben alapította Giuseppe Barbieri. Az ő két fia Luigi és Silvio alkotta meg az Aperolt 1919-ben.
-
Honnan származik az Aperol?
Olaszországból, azon belül Paduából származik.
-
Miért hívják Aperolnak?
Silvio Barbieri nevezte el az italt Aperolnak, miután egy franciaországi látogatást követően megismerkedet az aperitif egy különleges szófordulatával az “ Apéro-val”
-
Mi a különbség az Aperol és a Campari között?
Mind a kettő olasz aperitif ital. A Campari sötétebb, 68 gyógy- és fűszernövényt tartalmaz. Az Aperol világosabb, kevésbé keserű, alacsonyabb alkoholtartalmú aperitif, amit 16 gyógy - és fűszernövény hozzáadásával készítenek el.
Most, hogy a legfontosabb kérdéseket sikerül is tisztázni nézzük 2021 Top 10 Aperolos koktélját.
1. Aperol Spritz
2021-ben elértük azt, hogy bátran kijelenthetjük, hogy az Aperol Spritz a világ egyik legismertebb koktélja.
Maga Spritz eredete a 1800-as évekbe Velencébe nyúlik vissza, amikor is az ott lévő Osztrák-Magyar Birodalom csapatai az olasz bort túl erősnek ítélték és elfogyasztásukhoz kevés vizet használtak.
Az Aperol Spritz már az 50-es években is létezett, de kevésbé volt közkedvelt. Az igazi hírnevét a Gruppo Campari cégnek köszönheti a 2000-es évek elején. Ekkor robbant be a köztudatba.
Recept: Az összetevőket borospohárba jégre töltjük és elkeverjük.
-
1. 60ml Aperol
-
2. 60ml Prosecco
-
3. 30ml szóda víz.
2. Exotic
Ezt az italt 2019-ben készítettem el. Az ital elkészítésénél a fő cél a Gin Tonicot és az Aperol Spritz-et, valahogy egy pohárba varázsolni (és nem úgy, hogy összeöntöd). Sikerül megalkotni egy kellemes nyári frissítő italt.
Recept: A tonic kivételével shakerben összerázom az italt, majd long drinkes pohárba jégre töltöm és felöntöm tonickal.
-
30ml Gin
-
40ml Aperol
-
20ml lime
-
15ml bodza szirup
-
1 csepp pech bitter
-
Top tonic
3. Aperol-Gin Sour
Az ital a "Sour" italok kedvelőinek készült, bebizonyítva, hogy az Aperol is kiváló alapanyag egy fantasztikus "sour" elkészítésére.
Recept: Az összetevőket összerázom, majd előre hűtött koktélos pohárba, vagy akár old- fashioned pohárba jégre szervírozzuk.
-
40ml Aperol
-
40ml gin
-
20ml friss citrom
-
5ml tojásfehérje
-
10ml cukor szirup
4. Bird of Paradise
A TIKI italok kedvelőinek készült ez a kis ital. Magát az italt az “epicurious” nevű weblapon találtam: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/bird-of-paradise-rum-pine…
Recept: Az összetevőket összerázzuk és TIKI kehelybe jégre töltjük.
-
30ml Aperol
-
30ml Overproof rum
-
30ml ananászlé
-
15ml friss lime
-
10ml gazdag cukorszirup
5. The Modern’s Girovita
Külföldön - főleg Angliában - a Pimm’s cup majdnem olyan közkedvelt, mint nálunk a rosé fröccs. Ebből kifolyólag gyorsan el is készítették az Aperolos változatát is.
Recept: Shakerben a mentát, uborkát muddlerrel eldolgozom, majd hozzáadom a további összetevőket, jéggel jól összerázom, majd jéggel teli Long Drinkes pohárba szűrjük, majd egy kevés tonicot adunk hozzá.
-
2 szelet uborka
-
5-6 levél menta
-
10ml cukorszirup
-
45ml Aperol
-
30ml Apricot brandy
-
15ml friss citrom
-
10ml Pimm’s No.1
-
Tonic
6. Cheeky Negroni
Aki szereti a Negroni koktélt, az tudja, hogy több száz variációja létezik. Van amelyik nagyon jó, van, amelyik kevésbé. A Cheeky Negroni receptjével egy weblapon találkoztam. Lrdekesnek találtam, gyorsan elkészítettem és azt kell, hogy mondjam, hogy egy nagyon kellemes kis ital született belőle.
Ismerd meg a Negroni történetét: Negroni története
Recept: Az összetevőket keverőpohárba jól elkeverjük, majd Old-Fashioned pohárba jégre töltjük és grapefruit peelt permetezünk, a tetejére.
-
30ml Aperol
-
30ml gin
-
30ml Lillet Blanc
7. Paper Plane
Ez az ital egy változata a klasszikus Last World koktélnak. 2007-ben készítette el Sam Ross Chicagóban a “The Violet Hour” nevű bárban. Eredetileg Camparival készült, de később lecserélte Aperolra.
Recept: Az összetevőket shakerben jól összerázzuk és előre hűtött pohárban szervírozzuk.
-
20ml bourbon
-
20ml amaro
-
20ml Aperol
-
20ml friss citrom mix
8. Sunset Strip
Az italt 2015-ben Eric Tecosky készítette el LA-ben a “Jones Hollywood”-ban. Remek kis ital, bár nekem kicsit édes ezért én hozzá szoktam rakni facsart lime-ot és grapefruitot.
Recept: Az összetevőket jól összerázzuk és előre hűtött martinis, vagy coupe pohárba töltjük.
-
- 45ml Bourbon
- 30ml Aperol
- 30ml grapefruit likőr
9. Negroni and the goat
A Negroni koktél szerelmeseit egy újabb twisttel lepném meg. Ezt a Negroni változatot 2014-ben Chicagóban készítették el a “The Girl And The Goat” nevű étteremben.
Recept: Az összetevőket keverőpohárban,vagy Old-fashioned pohárban jéggel jól elkeverjük és már fogyaszthatjuk is.
-
45ml gin
-
20ml Aperol
-
20ml vermouth rosso
-
Averna Amaro
10. La Riviera
Ezt az italt a Crystal Cruise Line folyami hajóján készített koktél ihlette. Nagyon kellemes nyári frissítő ital, amit bátran ajánlok mindenkinek. Kipróbálnád?
Nálunk a Passion and Spirit rendezvényein megteheted rendezvény
Recept: Az összetevőket long drinkes pohárba jégre töltöm, elkeverem és grapefruittal díszítem.
-
40ml Aperol
-
20ml gin
-
20ml bodza likőr
-
top grapefruit juice
Remélem tetszett ez a kis cikk. Ha igen, akar oszd meg, hogy jusson el másokhoz is.
Kommentben írd meg, ha van neked is kedvenc Aperolt tartalmazó koktélod.
Felhasznált oldalak:
http://modern-age-cocktails.blogspot.com/2013/10/the-cheeky-negroni.html
https://cocktailsdistilled.com/recipe/cheeky-negroni/
https://www.diffordsguide.com