2019. 11. 01. - 18:31

Egy sokak által közkedvelt whiskey-t szeretnék nektek egy kicsit részletesebben bemutatni. Van aki tisztán, van aki jéggel, van aki kólával, van aki energiaitallal és még sorolhatnám.

De vajon mindenki tudja, hogy mitől Jack Daniel’s a Jack Daniel’s ? Miben különbözik a Bourbon whiskeyktől? Ha érdekel, akkor olvasd tovább a cikket.

Mi jellemzi az amerikai Whiskeyket:

  • Az emberek többsége, ha amerikai whiskeyről van szó, akkor általában két kategóriát említ meg: a Bourbon és a Tennessee (minimum 51% kukoricából (corn) kell, hogy készüljenek), azonban léteznek más kategóriák is:
    • Corn Whiskey: minimum 80% kukoricát (corn) tartalmaz
    • Straight Whiskey: a legfontosabb, hogy minimum 2 évig kell az előírásoknak megfelelő hordóban érlelni
    • Rye Whiskey: minimum 51% rozsból kell, hogy készüljön
    • Wheat Whiskey: minimum 51% búzából kell, hogy készüljön
    • Malt Whiskey: minimum 51% malátázott árpából kell, hogy készüljön
    • Rye malt whiskey: minimum 51% malátázott rozsból kell, hogy készüljön

Jack Daniel’s Története

Egyes források szerint Jasper Newton (Jack) Daniel 1850-ban született. Fiatal (gyerek) korában elment otthonról és egy lelkészhez szegődött egy bizonyos Reverend Dan Call-hoz. Nála dolgozott a vegyeskereskedésében, valamint besegített a lelkésznek-a vegyeskereskedés mögött elhelyezkedő lepárlóban- a whiskey főzésbe. Tőle tanulta ki a mesterséget, majd 1866-ban Lynchben alapította meg saját szeszfőzdéjét, amely ma az Egyesült Államok legrégebben működő, legális whiskey gyártó intézménye (a hivatalosan regisztrált dokumentumok szerint a cég csak 1875-ben alakult meg).
Évek alatt a Jack Daniel’s sok híresség kedvenc italává vált, mint pl.: a Rolling Stones, vagy a híres Frank Sinatra. Jelenleg több, mint 140 országban kapható. A cég történetében 7 híres keverőmester volt, akik irányították a vállalkozást:

0eac90f20ad92f8138913cf19139efb9

  1. Jack Daniel (1866-1911)
  2. Jess Motlow (1911-1941)
  3. Lem Tolley (1941-1964)
  4. Jess Gamble (1964-1966)
  5. Frank Bobo (1966-1988)
  6. Jimmy Bedford (1988-2008)
  7. 2008-óta Jeff Arnett vezeti a céget.

Kiemelkedő termékei: (ezeken kívül még léteznek egyedi kiadások)

jack-daniels-tennessee-whiskey-brands-titles

  • 1988 Gentleman Jack: a cég 6. mesterlepárlója Jimmy Bedford (1988-2008) alkotta meg. Különlegessége az aktív cukorjuharfaszénen keresztül történő dupla szűrés
  • 1997 Jack Daniel’s Single Barrel: egyetlen hordóból származó whiskey, amelyet a raktár legfelső emeletén tárolnak.
  • 2011-ben mutatták be a Jack Daniel’s Honey-t
  • Jack daniel’s Birthday Edition 2011: Jack Daniel születésnapjának 160.-ik évfordulójának tiszteletére adták ki.
  • 2015-ben adták ki a Jack daniel’s Tennessee Fire-t (hozzáadott fűszeres fahéj), valamint a Single Barrel Rye-t
  • Jack Daniel’s Gold No.27: az egyik legkülönlegesebb Jack Daniels, mivel az alap whiskey egy juharhordós extra érlelésen, valamint dupla faszenes szűrésen megy keresztül. Ennek köszönheti egyedi juharszirupos jegyeit, amely rendkívüli lágyságot kölcsönöz az italnak. Vaníliás, gyümölcsös illat és mézes, vajas, fűszeres íz jellemzi.

Mi teszi különlegessé a Jack Daniel’s-t?

  • Az alapanyag gondos kiválasztása: 80% kukorica (corn), 12% árpamaláta (malted barley) és 8% rozs (rye)
  • Cave Spring Hollow: kiváló minőségű forrásvizet használnak a Jack Daniel’s előállításához, amely Lynchburg legcsodálatosabb természeti kincse.

jdd4

  • Lincoln County eljárás: a hét három napján naponta háromszor a körülbelül másfél méter magasra felpakolt cukorjuhart leöntik éretlen, magas alkoholtartalmú whiskeyvel, majd elégetik, így jutnak hozzá az aktív cukorjuharfaszénhez, ami az aktív cukorjuharfaszénen történő csepegtetéses módszerhez szükséges. A lepárlás után és az érlelés előtt történik. Körülbelül 6 napig tart. Ez az eljárás különbözteti meg a Jack Daniel’s-t a Bourbon whiskeyktől.

letc3b6ltc3a9s1

  • Saját tölgyfahordókat használnak, amelyek 100% amerikai fehér tölgyből készülnek. 1 hordó 33 különböző méretű lécből tevődik össze. A hordók belsejének a kiégetése 20-25 másodpercet vesz igénybe.
  • A tölgyfahordókban 4-7 évig tart az érlelés

V01ME8yNKeY">

jackdanielsproductionprocess-svg

Felhasznált források