Az egyik személyes kedvencemet szeretném nektek bemutatni. Sokan ismerik a G’Vine gint, azonban azt vettem észre, hogy csak nagyon kevesen ismerik a történetét, illetve tudnak róla némi információt. Én sem szeretnék hosszú litániákba belemenni, csak néhány pontban röviden szeretném bemutatni számotokra ezt a kiváló Gint.
G’Vine története
Jean-Sébastien Robicquet egy kiváló borász és nagyon sikeres lepárlómester alkotta meg ezt a remek Gint. Egy maga útját járó, céltudatos szakemberként Jean-Sébastien a párlatának ízesítésére borvidékén alkotta meg az újító botanikus „fűszernövényt”
- század óta a Robicquet család konyak üzletággal foglalkoztak. Idő múltával egyre inkább kivonták magukat a cognac üzletből és inkább szőlővel, valamint bortermeléssel kezdtek foglalkozni.
- Jean-Sébastien mindig is a borkészítés közelében maradt. Borvidéken született és nevelkedett.
- A BORDEAUX-i egyetemen tanult borászatot, valamint biológiát, végül pedig ügyvéd lett.. J (de a borról, valamint a borászatról soha nem mondott le)
- Mindig is érdekelte a fogyasztó, valamint a bor közötti kapcsolat. Soha nem tudott volna úgy bort, vagy párlatot előállítani, anélkül, hogy ismerné az üzlet minden egyes kis szegmensét. Emiatt kereskedelem és marketinggel kezdett el foglalkozni:
- A HENNESSY cégnek dolgozott 3 évig Singaporban.
- 1993-ban visszatért Franciaországba. Ázsiai kereskedelemre szakosodott.
- 10 évig a HINE cégnél dolgozott, majd végül visszatért hazájába Cognacba. Szabad akart lenni. Mindig is saját bort, vagy párlatot szeretett volna készíteni.
- 1999-ben a Cognac válságban volt és ő félt, hogy túlságosan kis hal lesz egy nagy tóban. Az utazásai során rájött, hogy a fehér párlatoknak van a legsikeresebb, valamint a leginkább fejlődő piaca. Emiatt döntött úgy, hogy belevág ebbe az üzletbe és ő is gint, vagy vodkát fog készíteni. Szilárd meggyőződése volt, miszerint a vodka, illetve a gin kategóriában is ki lehet alakítani a nemességet. Meggyőződése be is igazolódott, amikor a DIAGEO felkérte, hogy készítsen ultra-prémium vodkát. Így elkészült a CÍROC vodka (de ez egy másik story…)
- 1999 május végén egy este rájött, hogy neki gint kell készítenie.
- Azon elmélkedett, hogy a gin készítők a világ különböző pontjairól szerzik be a fűszernövényeiket, míg a borvidéken itt a csodálatos virág, ami illatban nagyon gazdag. Rájött, hogy ezt kell kihasználnia. Így kialakult benne a hagyományostól eltérő koncepció, miszerint azokat a virágokat fogja használni, amikből a szőlő fejlődik ki. A virágok összegyűjtése nagyon komoly logisztikai folyamatot jelentett, mivel a virágok mindösszesen 10-15 napig virágoznak.
- A kísérletek 2002-ben kezdődtek meg. Próbálkozott szárítással, tinktúra, valamint illóolaj készítéssel.
- Az otthonában vizsgálta az összes többi fűszernövényt. 20-30 gint hasonlított össze, hogy rájöjjön az erősségeikre, valamint a gyengeségeikre. Nagyon sokat kísérletezett (áztatás hossza, lepárlás, keverés, pihentetés stb.).
- 4 hónap után megfejtette a kiváló receptet.
- Az alappárlatot nem gabonából készítette, hanem szőlőből. Az őszi szüret után bort készített belőle, majd lepárolta, így született meg az alappárlat.
G’Vine Floraison
2006-ban adták ki a gint.
- Alapanyaga Ugni Blanc szőlőpárlat. Ebbe történik a 10 fűszernövény áztatása
- összesen 10 fűszernövényt tartalmaz
- Ugni Blanc szőlő virágait áztatják ebbe az alappárlatba. A virágzás június közepétől tart maximum néhány hétig. A leszedett szirmokat szövetzsákokba rakják, majd semleges Ugni Blanc párlatban áztatják néhány napig, majd lepárolják FLORENTINE POT STILL lepárlóban (ilyet használnak a parfümkészítéshez).
- A világ különböző pontjairól származó maradék 9 fűszernövényt 4 különböző csoportba kategorizálják, majd ezeket külön-külön áztatják szőlőpárlatban (2-5 napig) végül lepárolják BESPOKE POT STILL-ben.
- borókabogyó
- lime, liqourice (édesgyökér), zöld kardamom, gyömbér, kasszia
- bubeb berries (kubebabors), nutmeg (szerecsendió), koriander
- Majd összeöntik a két párlatot, hozzáadnak még semleges szőlőpárlatot, végül „LILY FLEUR” nevű COOPER POT STILL-ben még egyszer lepárolják.
G’Vine Nouaison
2008-ban adták ki.
A francia borászok a szőlő virágzását követően megjelenő bogyókat hívják nouaison-nak. Innen kapta a nevét.
Előállítása sokban hasonlít a Floraison-hoz.:
- Az szőlőpárlatba nem az Ugni Blanc szőlő virágját áztatják, hanem a kis zöld bogyókat, ami a virágokból fejlődik ki.
- A maradék 9 fűszernövényt a Floraison készítésénél megismert módon állítják elő.
- végül az összekeverés különböző mennyiségekben történik. Ennek köszönhető, hogy erősebb, markánsabb a végtermék, amiben a boróka is jobban észlelhető.
Használt forrásanyagok:
- http://g-vine.com/
- http://www.huntingspirits.tv/gvine-gin/
- DIFFORFDGUIDE GIN "Simon Difford"