2019. 11. 02. - 01:11

Új Coca Cola üdítők

A Coca Cola, Bartenderekkel együtt működve 4 új ízesített cola változatot fejlesztett ki. 

Fogyasztásukat leginkább barna párlatok mellé ajánlják.

unknown

Nézzük mit kell tudni róluk:

  1. No. 1 Smoky (füstös)
    Bourbon whiskeyvel és érlelt rumokkal javasolják a fogyasztását.
    A füstös jegyeit a különleges fűszernövényeknek köszönheti:
    1. Ylang-Ylang (maláj nyelven a "virágok virágát" jelenti. A legdrágább parfümök alapanyaga.)
    2. Ambrette seed (illatos ábelfű magja)
    3. Peru Ballsam ( "A perubalzsamfát Közép- Dél -Amerika számos orzágában termesztik. A fák kérgéből nyerik ki a balzsamot, amely sötétbarna, szirupszerű és jellemzően vanília illatú")
    4. Oak Extract (tölgy kivonat)
    5. Guaiacwood (A Palo Santo fából nyerik ki és leginkább parfümkészítéshez használják)

Létrehozásában nagy szerepet játszott Max Venning a Three Sheets bartendere és társtulajdonos társa. http://threesheets-bar.com/instagram/

  1. No. 2 Spicy (fűszeres)
    Fogyyasztását skót whiskyvel, repsado/aňejo tequilával, valamint érlelt rummal javasolják.
    Különleges fűszeres ízvilágát az alábbi alapanyagoknak köszönheti:
    1. Gyömbérnek
    2. Rozmaringnak
    3. Limenak
    4. Jázminnak
    5. Jalapeňonak

A létrehozásában a híres A barcelonai Antigua Compaňia De Las Indias bartendere Adriana Chía vett részt, http://lasindiascocktailbar.com valamint az ikonikus londoni Savoy Hotel bartendere Pippa Guy. https://www.thesavoylondon.com/restaurant/american-bar/

  1. No. 3 Herbal (gyógynövényes)
    Fogyasztását cognac és skót whiskyvel ajánlják.
    Ezt a változatott Antoni Naranjo a barcelonai Dr. Stravinsky bár Bar manager közreműködésével készítették el.
    http://www.drstravinsky.cat
    Az ízliválg kialakításánál felhasználták:
    1. Komlót,
    2. Tagetes (bársony virágot, vagy más néven büdöskét)
    3. Kapor magot
    4. Citromfüvet.
  2. No. 4 Woody (fás)
    Fogyasztását bourbon, straight rozs whiskeyhez, valamint fűszeres rumhoz ajánlják.
    Alex Lawrence -2018: az év bartendere kategória nyertese, valamint a Porter Gin társtulajdonosa- vett részt az üdítő létrehozásában.
    https://www.ginfoundry.com/gin/porters-gin/
    Különleges hozzávalókat használtak fel, mint pl.:
    1. Patchouli (Pacsuli)
    2.  Balsam Copaiba (A Copaiba balsam a Copaifera fajhoz tartozó fák törzséből összegyűjtött anyag)
    3. Bazsalikom
    4. Vetiver (a perjefélék családjába tartozó indiai fűféle, ismertebb nevén khus-khus)
    5. Juzu ( Japáncitrom, ami egy Kelet- Ázsiából származó citrusféle. Egy igazán pikáns, savanykás ízű gyümölcs)

Felhasznált irodalom:

https://www.diffordsguide.com/g/1073/coca-cola