2019. 11. 02. - 01:11

Jim Beam  

A családi siker rövid bemutatása

csm stillhouse c159f6ac5 81a3bad6e2b8991b71951e053b2e9fc9 c3c520916f

  1. A Jim Beam amerika legidősebb whiskey dinasztiája. Története a német Boehm család Amerikába való letelepedésével kezdődött. Jacob Boehm, amint megérkezett Amerikába kukorica termesztéssel kezdett foglalkozni a saját  armján (amiből a legtöbb farmerhez hasonlóan italt készített). 1810-re a család már 324 hektár földdel rendelkezett. 1920-ban a szesztilalom beköszöntével a Beam család áttért a gyümölcstermesztésre. A szesztilalom végesztével 1933-ban visszatértek a whiskey gyártáshoz. Felvásárolták a Murphy Barber lepárlóüzemet Clermontban és első alkalommal kezdtek el bourbon whiskeyt előállítani Jim Beam néven.

    2014-ben a Jim Beam vállalat egyesült a japán Suntory Holdings Ltd-vel létrehozva a Beam Suntory vállalatot.

  2. Mivel sok családtag volt bevonva az üzletbe, így nehezen tudtak osztozkodni a profiton. Ezért a terjeszkedést választották. Részt vettek új lepárlóüzemek létrehozásában, valamint néhány családtag lepárlómesterként vett részt más nagy brandeknél.
    1. Jim unokatestvére, Joseph L. Beam (David Beam unokája) be lett vonva nem kevesebb, mint 9 szesztilalom előtti és utáni lepárlóüzemek működtetésébe. Ilyen például: Early Times és a Stitzel- Weller.
    2. Jim testvére, Park Bradstownban a Shawhan lepárlóüzem müködtetését vette át. 
    3. Joseph L Beam 1935-ben tagja volt a Heaven Hill vállalat alapító tagjainak. 
    4. Park fia, Earl 1946-ban csatlakozott, mint lepárlómester a Heaven Hill Lepárlóüzembe, aminek a működését mind a mai napig Beam családtag felügyeli, mint lepárlómester. (Craig Beam)
    5. Bizonyos források szerint: A híres Maker’s Mark első lepárló mestere is egy Beam családtag volt.

7 generáció, 200 év, számtalan kihívás és egy cél: a világ legjobb bourbon whiskeyjét előállítani. 

0

  1. Fred Noe 1957-napjainkig. Ő a jelenlegi lepárlómester, akit csak úgy emlegetnek, hogy “Global Ambassador” (Globális nagykövet). 
  2. Fred Booker Noe II 1929-2004. Jim Beam lánya Margaret a Noe családba házasodott, aminek köszönhetően a Beam családfába egy új név került. Fia, Booker Noe II az “innovátor” néven emlegették. Az ő nevéhez fűződik a bourbon kategória feltámasztása a “Small Batch Bourbon Collection” bevezetésével. 
  3. T. Jeremiah Beam 1899-1977. Őt, mint az üzletember emlegetik. Ő volt az, aki világszinten ismertté tette a Jim Beam brandet.
  4. Colonel James B.Beam 1864-1947. Ő nem más, mint David M. Beam fia. James-t sokan csak Jim-ként ismerték. 69 évesen a szesztilalom végeztével az ő nevéhez fűződik a Brand újraélesztése. 120 nap alatt újjáépítette a lepárlóüzemet Clermontban. 1892-ben bevette a saját fiát Jeremiaht is a családi vállalkozásba. Lánya, Margaret férjhez ment egy bizonyos Frederic ‘Booker’ Noe-hoz, akinek az unokája Fred Noe, aki jelenleg mint 7. generáció áll a vállalkozás élén.
  5. David M. Beam 1833-1913. Őt sokan csak úgy emlegették, mint a “The Visionary”(Látnok). Ő volt az, aki nyitott a világ fele, azáltal, hogy 1860-ban új lepárlót épített a vasútvonal mellé, hogy ezáltal könyebb legyen szállítani. 
  6. David Beam 1802-1854. Sokan csak “Pioneer” (Úttörő)-ként emlegetik.
  7. Jacob Beam 1760-1834. Ez a sikersztori Jacob Beammel kezdődött, aki egy német bevándorló fiaként, az apja által készített recept alapján kukorica whiskey-t kezdett el árulni. Az elslő hordó Old Jake Beam-et 1795 adta el. 

Mi teszi különlegessé a Jim Beam whiskeyt

  1. “Mash Bill”
    A Jim Beam előállításához használt Mash Bill: kukorica, malátázott árpa, valmint rozs keveréke. A kukorica tartalmazza a cukrot, a malátázott árpa biztosítja a természetes enzimeket, amelyek a keményítőt cukorrá alakítják és végül a rozs biztosítja a pikáns aromákat. A cefre előállítása során jelentős szerep jut a felhasznált a víznek is. A Jim Beam, vas mentes, kálciumban gazdag, mészkövön szűrt Kentucky vízet használja. Sokak szerint ez a víz az oka, hogy a legjobb Bourbon whiskeyk Kentuckyból származnak.
  2. Élesztő
    Az erjesztés során felhasznált élesztő kulcsfontosságú eleme a whiskey készítésnek. Ezt az élesztőt a szesztilalom végén kezdték el használni és azóta is a Beam család titokban örzi az élesztő összetételét.
  3. A lepárló berendezés
    A desztilációhoz magas rézlepárló tornyot használnak. Az alacsony alkoholtartalmú “Low Wine”-t ezután finomítási szakasznak vetik alá az úgynevezett “doubler” -ben, azaz kisüsti lepárlóban, aminek az eredménye: 62.5 fokos párlat.
  4. Érlelés, valamint a raktárak
    Az érleléshez a törvény által előírt vadonatúj, belülről kiégetett hordókat használnak. Minden egyes hordó körülbelül 200L whiskeyt tartalmaz. A Jim beam Kentucky Straight Bourbont 4 évig érlelik.
    2015-ös adatok alapján a Jim Beam cég 1.9 millió hordóval rendelkezik . A hordók 9 emeletnyi raktárkomplexumban helyezkednek el, ez a magasság egyedülálló a Whiskeyk világában. 

Jim Beam 4 Small Batch brandje.

smallslide

A Bourbon Whiskeyk világába az első Small Batch kategóriát 1984-ben a Blanton’s mutatta be, majd 1986-ban a Heaven Hill követte az Elijah Craig Small Batch termékével.

A Small Batch, egy magasabb, prémium kategóriát jelent. Nincs törvényben meghatározott fogalama a Small batch kategóriának, de nézzük meg, hogy mi jellemzi őket: ezeket a whiskeyket 6-9 évig érlelődnek tölgyfahordókban, de vannak olyan különleges darabok, amiket akár 23 évig is érlelhetnek. Körülbelül 20 hordót használnak fel a Small Batch előállításához. 

  1. Booker's.
    Jim Beam unokája Booker Noel Jr. Kezdte el a Small Batch Collection gyártását. 1987-ben a Jim Beam vállalat lepárlómestere Booker Noe bemutatta a szűretlen, hordó erősségű Booker’s-t a családnak, majd 1992-ben piacra bocsátották.
  2. Knob Creek.
    1992-ben hozták forgalomba. Eredetileg 100 proof, azaz 50 fokos változatot Booker Noe, 9 évnyi érlelés után palackozott. Napjainkban, már NA. kategóriában kapható. 2010-ben kiadták a Knob Creek  Single Barrel változatot. 2012-ben jelent meg a Knob Creek Rye, valamint 2013-ban a Knob Creek Smoked Maple. 
  3. Baker's
    Baker’s Small Batch az egyik legfiatalabb változat, amelyet 7 évig érlelnek. Ez a termék Baker Beam nevéhez fűződik. Különlegessége, hogy egy teljesen más élesztőt használnak, valamint mindig 53.5 fokon palackoznak. 
  4. Basil Hayden
    Basil Hayden’s Small Batch mindösszesen 40 fokos változatban kapható. Idősebb Basil Hayden alkotta meg ezt a változatot, aki lepárlással foglalkozott és az általa használt bourbon mash kimagaslóan magas rozstartalommal bírt.

Leghíresebb Termékei

jim-beam-all-new-packaging

  1. Jim Beam White Label
  2. Jim Beam Honey
  3. Jim Beam Maple
  4. Jim Beam Kentucky Fire
  5. Jim Beam Red Stag Black Cherry
  6. Jim Beam Red Stag Hardcore Cider
  7. Jim Beam Red Stag Honey Tea
  8. Jim Beam Apple
  9. Jim Beam Black Bourbon
  10. Jim Beam Rye
  11. Jim Beam Devil’s Cut
  12. Jim Beam Double Oak
  13. Jim Beam Bonded
  14. Jim Beam Small Batch
  15. Jim Beam Signature Craft 12 years
  16. Jim Beam Signature Craft Quarter Cask
  17. Jim Beam Single Barrel
  18. Jim Beam 7 year
  19. Jim Beam Eight Star
  20. Jim Beam Jacob's Ghost
  21. Jim Beam Stag Spiced Cinnamon
  22. Jim Beam Choice
  23. Jim Beam Distiller's Masterpiece

A-GLQufY7nA">

Felhasznált Irodalom: