Jim Beam
A családi siker rövid bemutatása
- A Jim Beam amerika legidősebb whiskey dinasztiája. Története a német Boehm család Amerikába való letelepedésével kezdődött. Jacob Boehm, amint megérkezett Amerikába kukorica termesztéssel kezdett foglalkozni a saját armján (amiből a legtöbb farmerhez hasonlóan italt készített). 1810-re a család már 324 hektár földdel rendelkezett. 1920-ban a szesztilalom beköszöntével a Beam család áttért a gyümölcstermesztésre. A szesztilalom végesztével 1933-ban visszatértek a whiskey gyártáshoz. Felvásárolták a Murphy Barber lepárlóüzemet Clermontban és első alkalommal kezdtek el bourbon whiskeyt előállítani Jim Beam néven.
2014-ben a Jim Beam vállalat egyesült a japán Suntory Holdings Ltd-vel létrehozva a Beam Suntory vállalatot.
- Mivel sok családtag volt bevonva az üzletbe, így nehezen tudtak osztozkodni a profiton. Ezért a terjeszkedést választották. Részt vettek új lepárlóüzemek létrehozásában, valamint néhány családtag lepárlómesterként vett részt más nagy brandeknél.
- Jim unokatestvére, Joseph L. Beam (David Beam unokája) be lett vonva nem kevesebb, mint 9 szesztilalom előtti és utáni lepárlóüzemek működtetésébe. Ilyen például: Early Times és a Stitzel- Weller.
- Jim testvére, Park Bradstownban a Shawhan lepárlóüzem müködtetését vette át.
- Joseph L Beam 1935-ben tagja volt a Heaven Hill vállalat alapító tagjainak.
- Park fia, Earl 1946-ban csatlakozott, mint lepárlómester a Heaven Hill Lepárlóüzembe, aminek a működését mind a mai napig Beam családtag felügyeli, mint lepárlómester. (Craig Beam)
- Bizonyos források szerint: A híres Maker’s Mark első lepárló mestere is egy Beam családtag volt.
7 generáció, 200 év, számtalan kihívás és egy cél: a világ legjobb bourbon whiskeyjét előállítani.
- Fred Noe 1957-napjainkig. Ő a jelenlegi lepárlómester, akit csak úgy emlegetnek, hogy “Global Ambassador” (Globális nagykövet).
- Fred Booker Noe II 1929-2004. Jim Beam lánya Margaret a Noe családba házasodott, aminek köszönhetően a Beam családfába egy új név került. Fia, Booker Noe II az “innovátor” néven emlegették. Az ő nevéhez fűződik a bourbon kategória feltámasztása a “Small Batch Bourbon Collection” bevezetésével.
- T. Jeremiah Beam 1899-1977. Őt, mint az üzletember emlegetik. Ő volt az, aki világszinten ismertté tette a Jim Beam brandet.
- Colonel James B.Beam 1864-1947. Ő nem más, mint David M. Beam fia. James-t sokan csak Jim-ként ismerték. 69 évesen a szesztilalom végeztével az ő nevéhez fűződik a Brand újraélesztése. 120 nap alatt újjáépítette a lepárlóüzemet Clermontban. 1892-ben bevette a saját fiát Jeremiaht is a családi vállalkozásba. Lánya, Margaret férjhez ment egy bizonyos Frederic ‘Booker’ Noe-hoz, akinek az unokája Fred Noe, aki jelenleg mint 7. generáció áll a vállalkozás élén.
- David M. Beam 1833-1913. Őt sokan csak úgy emlegették, mint a “The Visionary”(Látnok). Ő volt az, aki nyitott a világ fele, azáltal, hogy 1860-ban új lepárlót épített a vasútvonal mellé, hogy ezáltal könyebb legyen szállítani.
- David Beam 1802-1854. Sokan csak “Pioneer” (Úttörő)-ként emlegetik.
- Jacob Beam 1760-1834. Ez a sikersztori Jacob Beammel kezdődött, aki egy német bevándorló fiaként, az apja által készített recept alapján kukorica whiskey-t kezdett el árulni. Az elslő hordó Old Jake Beam-et 1795 adta el.
Mi teszi különlegessé a Jim Beam whiskeyt
- “Mash Bill”
A Jim Beam előállításához használt Mash Bill: kukorica, malátázott árpa, valmint rozs keveréke. A kukorica tartalmazza a cukrot, a malátázott árpa biztosítja a természetes enzimeket, amelyek a keményítőt cukorrá alakítják és végül a rozs biztosítja a pikáns aromákat. A cefre előállítása során jelentős szerep jut a felhasznált a víznek is. A Jim Beam, vas mentes, kálciumban gazdag, mészkövön szűrt Kentucky vízet használja. Sokak szerint ez a víz az oka, hogy a legjobb Bourbon whiskeyk Kentuckyból származnak. - Élesztő
Az erjesztés során felhasznált élesztő kulcsfontosságú eleme a whiskey készítésnek. Ezt az élesztőt a szesztilalom végén kezdték el használni és azóta is a Beam család titokban örzi az élesztő összetételét. - A lepárló berendezés
A desztilációhoz magas rézlepárló tornyot használnak. Az alacsony alkoholtartalmú “Low Wine”-t ezután finomítási szakasznak vetik alá az úgynevezett “doubler” -ben, azaz kisüsti lepárlóban, aminek az eredménye: 62.5 fokos párlat. - Érlelés, valamint a raktárak
Az érleléshez a törvény által előírt vadonatúj, belülről kiégetett hordókat használnak. Minden egyes hordó körülbelül 200L whiskeyt tartalmaz. A Jim beam Kentucky Straight Bourbont 4 évig érlelik.
2015-ös adatok alapján a Jim Beam cég 1.9 millió hordóval rendelkezik . A hordók 9 emeletnyi raktárkomplexumban helyezkednek el, ez a magasság egyedülálló a Whiskeyk világában.
Jim Beam 4 Small Batch brandje.
A Bourbon Whiskeyk világába az első Small Batch kategóriát 1984-ben a Blanton’s mutatta be, majd 1986-ban a Heaven Hill követte az Elijah Craig Small Batch termékével.
A Small Batch, egy magasabb, prémium kategóriát jelent. Nincs törvényben meghatározott fogalama a Small batch kategóriának, de nézzük meg, hogy mi jellemzi őket: ezeket a whiskeyket 6-9 évig érlelődnek tölgyfahordókban, de vannak olyan különleges darabok, amiket akár 23 évig is érlelhetnek. Körülbelül 20 hordót használnak fel a Small Batch előállításához.
- Booker's.
Jim Beam unokája Booker Noel Jr. Kezdte el a Small Batch Collection gyártását. 1987-ben a Jim Beam vállalat lepárlómestere Booker Noe bemutatta a szűretlen, hordó erősségű Booker’s-t a családnak, majd 1992-ben piacra bocsátották. - Knob Creek.
1992-ben hozták forgalomba. Eredetileg 100 proof, azaz 50 fokos változatot Booker Noe, 9 évnyi érlelés után palackozott. Napjainkban, már NA. kategóriában kapható. 2010-ben kiadták a Knob Creek Single Barrel változatot. 2012-ben jelent meg a Knob Creek Rye, valamint 2013-ban a Knob Creek Smoked Maple. - Baker's
Baker’s Small Batch az egyik legfiatalabb változat, amelyet 7 évig érlelnek. Ez a termék Baker Beam nevéhez fűződik. Különlegessége, hogy egy teljesen más élesztőt használnak, valamint mindig 53.5 fokon palackoznak. - Basil Hayden
Basil Hayden’s Small Batch mindösszesen 40 fokos változatban kapható. Idősebb Basil Hayden alkotta meg ezt a változatot, aki lepárlással foglalkozott és az általa használt bourbon mash kimagaslóan magas rozstartalommal bírt.
Leghíresebb Termékei
- Jim Beam White Label
- Jim Beam Honey
- Jim Beam Maple
- Jim Beam Kentucky Fire
- Jim Beam Red Stag Black Cherry
- Jim Beam Red Stag Hardcore Cider
- Jim Beam Red Stag Honey Tea
- Jim Beam Apple
- Jim Beam Black Bourbon
- Jim Beam Rye
- Jim Beam Devil’s Cut
- Jim Beam Double Oak
- Jim Beam Bonded
- Jim Beam Small Batch
- Jim Beam Signature Craft 12 years
- Jim Beam Signature Craft Quarter Cask
- Jim Beam Single Barrel
- Jim Beam 7 year
- Jim Beam Eight Star
- Jim Beam Jacob's Ghost
- Jim Beam Stag Spiced Cinnamon
- Jim Beam Choice
- Jim Beam Distiller's Masterpiece
Felhasznált Irodalom:
- The Curious Bartender / Thristan Stephenson
- https://www.jimbeam.com
- https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Beam
- https://www.thespiritsbusiness.com/2018/03/jim-beam-a-brand-history/
- https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/jim-beam.ht…
- http://www.dramdevotees.com/jim-beams-small-batch-collection/