Gin Fűszernövények
Megpróbálva röviden összefoglalva, a gin készítés nem szól másról, mint válogatott gin fűszernövények illó aromáinak kivonatolása. Bár nagyon könnyűnek és egyszerűnek tűnik, de igazából egy összetett és komplex folyamatról van szó, amikor gin készítésről beszélünk. A ginek világa bámulatos.
Hogy miért?
A válasz egyszerű. A gin fűszernövények és gyógynövények tárháza rendkívül széles, így a gin főzőknek rengeteg lehetőssége van az általuk kigondolt ízvilág előállítására. Az újkor Ginjeinek mindegyikében fellelhető 1-2 olyan fűszer-gyógynövény (a standard Ginre jellemző fűszernövények mellett) amelyek különlegesek.
A jövőben szeretnék majd bemutatni különleges Gineket. Ott majd számos egyéb fűszernövény is fel fog merülni.
A Ginekben fellelhető alapvető fűszernövények:
- Borókabogyó (JUNIPER BERRY)
- Édesgyökér/ medvecukor/ (LIQOURICE)
- Angelika mag / angyalgyökér csíra (ANGELICA SEED)
- Angyalgyökér (ANGELICA ROOT)
- Kardamon (CARDAMOM)
- Koriander mag (CORIANDER SEED)
- Fahéj (CINNAMON)/Kasszia (CASSIA)
- nőszirom gyökér/ Illatos nőszirom gyökértörzse/ ORRIS ROOT
- Citrusok (friss, vagy szárított formában)(CITRUS FRUITS)
Gin fűszernövények: Borókabogyó (Juniper Berry)
Minden Ginben fellelhető alap gin fűszernövény.
Nagyon sokan mind a mai napig úgy definiálják a Gineket, hogy borókával ízesített párlat. Ez így azonban nem teljesen igaz. Tény, hogy főleg a London Dry típusban egyértelműnek vehető a boróka dominanciája, de mellette még sok egyéb fűszer is szükséges a megfelelő ízvilág kialakításához.
A Gin készítéséhez használatos borókabogyót gondosan, kézzel válogatják. Miután beérkezik a lepárlóba, akár 2 évig is érlelik. Az érlelés folyamán fog maximalizálódni a bogyóban lévő esszenciális olaj.
Néhány alapvető információ a borókával kapcsolatban:
- A Borókabogyóból sajtolt olajat már a görög, római és az arab világ is előszeretettel használta.
- középkori járványok idején tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Pl.: 1918-ban Spanyolnátha járvány ideje alatt a kortermek fertőtlenítésére boróka + levendula kivonatot.
- Ciprusfélék családjába tartozik, akár 4-6m magasra is megnő. 2-3 év alatt érik be.
- A cserje folyamatosan terem, ezért egyidőben megtalálható a fán a zöld illetve a fekete bogyó.
- Ókortól kezdve használták
- Ételek ízesítésére
- Orvoslásban:
- méregtelenítés végett
- fertőtlenítés céljából
- nyugtató szerként
- „vágyserkentő” hatása miatt (ez ne legyen ok a Gin fogyasztására… J )
- Középkorban felhasználták a borókát:
- kígyómarás ellen
- pestis, kolera illetve a tifusz megfékezésére.
- Manapság:
- vese, illetve húgyúti fertőzések kezelésére
- jó hatással van az emésztésre
- jó hatással van a vérnyomásra
http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/gyogynovenylexikon/borokabogyo-juniperi-galbulus
Gin fűszernövények: Koriander Mag (Coriander Seed)
A borókabogyó után az egyik legfontosabb gin fűszernövény, amit a gin készítés során felhasználnak.
Beszerzésük általában Moldávia, Marokkó, Románia, Bulgária és Oroszország. Származási helyük szerint különféle ízvilágú koriander magokat különböztetünk meg. Pl.: A bulgáriai magok csípősebbek a Marokkóiaknál. A koriandernek köszönhetően kapja meg a Gin a kissé csípős, citrusos jegyeit. Néhány lepárlót azzal vádolnak, hogy szárított citromhéjat használnak a koriander helyettesítésére, mivel így költséghatékonyabban tudnak működni.
Ha valaki a továbbiakban szeretne jobban belemélyedni a korianderbe a következő linken megteheti:
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/koriander.html
Gin fűszernövények: Édesgyökér (Liqourice)
Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gin fűszernövény.
Megtalálható a Földközi- tenger mentén, de a Gin készítéséhez inkább az Indiából vagy Ázsiából származó édesgyökeret használják. A gyökere keserédes ízvilággal rendelkezik, valamint megtalálhatóak benne a fás jegyek is.
Érdekesség, hogy szerte a világban használják az édesgyökért a Bronchitis (hörghurut) kezelésére.
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/-desgyoker.html
Gin fűszernövények: Angyalgyökér (Angelica root)
Az angyalgyökér szintén az egyik kulcsösszetevője a Ginnek.
Nemcsak, hogy megtartja a többi fűszernövény friss aromáit, de össze is kapcsolja őket, hogy kiváló, mély tartalommal bíró Gin születhessen.
Legfőbb jellemzői: pézsmaillatú, nedves fás, dióízre emlékeztető édes aromákkal rendelkezik, amely leginkább a gombára emlékeztet. Sok lepárló állítása szerint a leglágyabb angyalgyökér Németországból származik és ezt jobban szeretik használni, mint a pikánsabb aromákkal rendelkező Belgiumból származó fajtát.
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/angelika-orvosi-angyalgyoker.html
Gin fűszernövények: Angelika mag (Angelica Seed)
Közel sem olyan széles körben használják, mint az angyalgyökeret. Az angelika mag zellerre, valamint a komlóra emlékeztető illataromákat, valamint enyhén virágos jegyeket juttat a Ginbe.
Gin fűszernövények: Kardamom (CARDAMOM)
A gyömbérek családjába tartozó gin fűszernövény.
Eredetileg a Távol-Keletről származik, azonban manapság Guatemala állítja elő a legtöbbet (évi 30.000 tonna).
A világon a 3. legdrágább fűszernövény a vanília és a sáfrány után. Megkülönböztetünk Zöld (ELETTARIA CARDAMOMUM), valamint Fekete (AMOMUM CARDAMOMUM) Kardamom-ot. A Ginhez leginkább a Zöld Kardamom-t használják, mivel sokkal finomabb. Pikáns, fűszeres, citrusos jegyeket tartalmaz, amely leginkább az eukaliptuszra emlékeztet. Felhasználása előtt a magokat ledarálják, hogy a lehető legtöbb aroma bekerülhessen a Ginbe.
http://www.mindmegette.hu/kardamom-a-sziv-fuszere-45817/
Gin fűszernövények: Nőszirom gyökér/ Illatos nőszirom gyökértörzse/ ORRIS ROOT
A Nőszirom Horvátország dalmáciai vidékéről származik, de manapság meglepően kis mennyiségben megterem Olaszország Toscana vidékén is. Ókor óta használják a kiszárított gyökerét.
A nőszirom gyökerét több célra is felhasználhatják:
- a violára emlékeztető illata végett a kozmetikai iparban.
- a Gin előállításánál, mint kötőanyag használják.
A lepárlók egyszerűen magasztalják a Nőszirom gyökerét, mert nemcsak, hogy megkötik a többi fűszernövényt, de még virágos, parfümös aromákkal is gazdagítják a Gint.
Felhasználásának a módja:
A 3-4 éves virágokat learatják, majd eltávolítják a gyökereiket, ezt követően 2-3 évig tárolják és felhasználás előtt ledarálják.
http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/tudtad-hogy-az-irisz-gyogynoveny-is
Gin fűszernövények: Fahéj (CINNAMON)/Kasszia (CASSIA)
A fahéj túlnyomórészt Sri Lankáról származik, de megtalálható még Jáván, Braziliában, valamint Egyiptomban, túlnyomórészt a partvidékek mentén. A fahéj élénk, pikáns íze végett előszeretettel használják a gasztronómia számos területén.
A kasszia a fahéj családjába tartozik. Gyakran a kínai fahéjként is emlegetik.
A Gin készítése során fűszeres aromákat juttat a fahéj, valamint a kasszia az italba, illetve lágy, a forralt borhoz hasonló illattal gazdagítja a párlatot. A kasszia némiképpen fűszeresebb aromákkal rendelkezik, mint a fahéj.
Azt azért érdemes tudni, hogy a legtöbb Gin főző a fahéj helyett általában a kassziát használja, azonban vannak kivételek: pl.: a Sipsmith cég mind a kettőt használja az ital előállításához. A kassziát Kínából, a fahéjat Madagaszkárról szerzi be.
Egy érdekes cikk a fahéjról, illetve a kassziáról:
http://fuszeresz.blog.hu/2015/09/28/fahej_vs_kasszia
Gint Tonic előadások keretén belül megismerkedhetnek különleges ginekkel, fűszernövényekkel és elképesztően finom Gin Tonic variációkkal.
Minimum létszám 6 fő. Ajánlatot az alábbi elérhetőségen kérhetnek:
Griljov Roland
+3620 559 1916
[email protected]
A cikk elkészítéséhez használt segédanyagok:
- Internet
- The Curious Bartender's GIN PALACE "Tristan Stephenson"
- The Complete Guide GIN&TONIC "Frédéric Du Bois & Isabel Boons"
- DIFFORDSGUIDE GIN "Simon Difford"