Japán Whiskyk
10 dolog, amit tudni kell a Japn Whiskykről
- Japán a világ 3. legnagyobb Whisky előállítója Skócia és Amerika után.
- Az első nagy elismerést 2001-ben szerezte.
- Ezt követően megnyerte 2. nagy presztízsű díját: WORLD WHISKY AWARDS 2008
- YOICHI 20 YEARS (Best Single Malt)
- HIBIKI 30 YEARS (Best Blended Whisky)
- A Japán whiskyről 1923-óta beszélhetünk.
- A Japán Whisky legnagyobb eladása a II. Világháború idejére tehető. A nagy whisky fellendülés 1970-1980 között volt, amikor megnövekedett az import whiskyk eladása.
- Japánban sok új lepárló nyitott meg és jópár Sake főző is átalakult whisky lepárlóvá, hogy a megnövekedett keresletet eltudják látni.
- 1980-ra a whisky ipar hanyatlásnak indult Japánban, ami miatt sok lepárló bezárt.
- A megmaradt lepárlók saját egyéniségük szerint próbálják előállítani a whiskyjüket, azonban leginkább a skót mintát követik.
- általában 2 x párolják le
- a malátázott árpát főként Skóciából, valamint Ausztráliából importálják
- az amerikai bourbon hordókat Skóciából, a sherrys hordókat pedig Spanyolországból importálják.
- néhány whiskyt japán hordókban érlelnek (MIZUNARA), ami különleges ízeket, aromákat és karaktert biztosít az italnak.
- Néhány japán újításnak köszönhetően szélesebb választékot tudnak előállítani.
- különböző formájú lepárlók
- különböző élesztő fajták
- különböző árpa keverékek, valamint egyéb gabona
- hordó érlelés
- Az 50-es 60-as években Japánban leginkább High Ball-ként, azaz szódával fogyasztották a whiskyt. Ez a fogyasztási szokás mind a mai napig megmaradt. Ezért a Japán whiskyket gyakran vízzel, vagy jéggel szokás fogyasztani.
A Japán Whisky két nagy alakja.
A Japán Whisky történetében két nagy embert említhetünk meg, akinek közreműködése és munkásságának köszönhetően a Japán whiskyket manapság a világ legjobbjai között tartjuk számon.
Shinjiro Torii a Suntory ház megalkotója és Masataka Taketsuru a NIKKA brand létrehozója.
A Suntory Whisky története
A Suntory whisky története egészen 1923-ig nyúlik vissza, amikor is a Suntory megalapítója Shinjiro Torii elkezdte megépíteni első lepárlóját Japánban Yamazakiban (Kyoto külvárosában). A közel 80 éves szaktudás -a Suntory megszületésétől számítva- megérett, hogy világszinten nagyon magas minőségű whiskyt szolgáltasson. Azt azonban megjegyezném, hogy a Suntory cégcsoport nem csak Whisky előállításával foglalkozik, hanem minden egyéb italos termékkel.
- 1923 A Yamazaki lepárló megépítése.
1923-ban Shinjiro Tori az első japán lepárlómester, valamint a Suntorynak a megalapítója elkezdte megépíteni a Suntory Yamazaki lepárlóját. Nevét ezáltal beírva, mint Japán első whisky lepárlója. Shinjiro tudását a skót whisky irodalomból nyerte és ebből vonta le a konzekvenciáját, miszerint: „ A jó minőségű víz jó malátát eredményez, valamint a kiváló érlelés teljes mértékben a természetes környezettől függ”. Ezek miatt választotta Kyoto külvárosát.
- 1929 Az első japán whisky megszületése: SHIROFUDA
1929-ben mutatták be Japán első „Suntory” név alatt létrejött whiskyét, aminek a beceneve a Shirofuda (fehér címke) volt. Hogy felkeltsék a társadalom figyelmét a termékkel kapcsolatban, az akkoriban már jól ismert skót kevert whiskyk versenytársaként mutatták be. Mindannak dacára, hogy a várt hírnevet nem sikerült elérni Shinjiro tovább folytatta munkáját.
- 1936 Hermes Gin.
Japán első gin brandje a Hermes gin Shinjiro Tori nevéhez fűződik. 2017-ben adták ki a Roku Gint, ami jelenleg Japán egyik legjobb gin brandje.
- 1937 A remekmű megszületése: KAKUBIN (négyzet alakú)
1937-ben a mestermű megszületett. Több, mint 10 évvel a Yamazaki lepárló megalapítása után megalkották a remekművet, amihez hosszan érlelt malátákat használtak, amelyek egyedi jellegzetességgel, valamint lenyűgöző illataromákkal rendelkeztek. Innentől kezdve beszélhetünk a valódi japán whiskykről, amelyek gazdag aromákkal rendelkeznek, hogy kielégítsék az ínyenc japán ízlést. Mind a mai napig a Kakubin sokak közkedvelt itala.
- 1956: Hermes Vodka.
A Suntory ház első vodkáját a Hermes vodkát 1956-ban adták ki. 2017-2018-ban mutatták be a HAKU vodkát, ami 100% japán fehér rizsből készült.
- 1963: Kiadták az első saját sörüket.
A legfőbb cél, hogy a törekvő vállalatukat folyamatosan növeljék. Így az akkori igazgató Keizo Saji belevágott a sörfőzésbe. Ebben az évben változtatták meg a Kotobukiya nevet Suntory Limited.
- 1973: Megalapították a HAKASHU lepárlót.
- 1984: A Single Malt Whisky megszületése: YAMAZAKI
1984-ben bocsátották piacra a Yamazaki 12 éves Single Maltot. Ebben az időszakban a single maltokat leginkább a lelkes Whisky rajongók fogyasztották. A remek víz, a tökéletes klíma, valamint az odaadó szaktudás jellemezte a whisky készítést. Ez a Single Malt Whisky ezekkel a jellemzőkkel büszkélkedhetett, de ugyanakkor nagyon kockázatos vállalkozás is volt egy olyan időszakba, amikor a kevert whiskyk domináltak a piacon.
- A Suntory 90. évfordulójára emlékezve született meg a Hibiki 17 years.1989 adták a kiváló minőségű kevert whiskyt a Hibiki 17 Years-t. Az ízvilág, amit kifejlesztett és kifinomított Sinjiro Torii felellhető a Hibikiben. A Hibiki hűen tükrözi a a Suntory maláta whiskyk gyönyörű rezgését, valamint a japán kevert whiskykre jellemző kellemes illataromát.
- 3 nagy szeszfőzde
- Yamazaki Szeszfőzde. Japán első és egyben legidősebb japán Whisky lepárlója, ami 1923 óta működik.
- Hakushu Szeszfőzde. A Japán Whisky atyjának Sinjironak a fia Keizo Saji hozta létre 1973-ban.
- Chita Szeszfőzde. Keizo Saji 1972-ben hozta létre ezt a szeszfőzdét, ahol csakis gabona whiskyt állítanak elő. Jelenleg 3 féle kukoricából készült whiskyt készítenek.
Nikka Whisky
Masataka Taketsuru (1894-1979)
- Takemara-ban született Hiroshimatól 60km-re. A család felmenői 1733-óta foglalkoztak Sake főzéssel.
- Masataka Taketsuru 1918-ban Skóciába ment Whisky főzést tanulni. Itt ismerkedett meg a feleségével Jessie Robertával (Rita). Szorgalmas tanuló volt. Vegyésznek tanult. Itt sajátította el a whisky főzés mesterségét.
Ő volt az első japán, aki külföldre ment whisky főzést tanulni a Glasgow-i egyetemre. Vegyész kurzust vett fel és elkezdte a gyakorlatot különböző lepárlókban.
1920-ban visszatért feleségével Japánba, ahol a Kotobukiya vállalat (Suntory elődje) olyan szakembert keresett, aki ért a whisky készítéshez.
- 1923-ban a Kotobukiya vállalat 10 éves együttműködésben megegyezett Masatakával és ezzel kezdetét vette a közös projekt. Első lépése a közös együttműködésnek 1923-ban a Yamazaki szeszfőzde megalapítása volt.
- 1934-ben megalapította saját lepárlóját Hokaido-ban Yoichiban, valamint elindította a saját brandjét NIKKA néven.
- 1936-ig almából készült termékek létrehozásával foglalkoztak, ami a “Dai Nippon Kaju” névre hallgatott. A NIKKA a "Nippon Kaju" névből származik.
- 1936-ban vette kezdetét a Masataka Taketsuru által tervezet Kisüsti Lepárlóberendezésben (Pot Still) a Japán Whisky főzés. Az első Nikka whiskyt 1940-ben mutatták be és a Nikka Whisky nevet kapta.
- 1961-ben bekövetkezett Rita halálának megemlékezésére megalkotta a Super Nikka Blended whiskyt.
- 1963-ban importálták Skóciából az első folyamatos oszlopos lepárlóberendezést.
- 1969-ben megépítette 2. lepárlóját a MIYAGIKYO Szeszfőzdét, ahol 1999 óta mind a két Coffey oszlopos lepárló megtalálható.
- 2012-ben a COFFEY GRAIN sorozat első termékét a kukoricából készült Coffey Grain Whiskyt. Ezt követte 2013-ban a Coffey Malt Whisky. A Coffey Grain sorozat 2017-ben egészült ki a Coffey Gin és a Coffey Vodka termékekkel.
Felhasznált Irodalom: