2019. 11. 02. - 01:11

Brown-Forman vállalat

brown-forman

1870-ben George  Garvin Brown, aki gyógyszerek értékesítésével foglalkozott Luisvilleben, Kentucky államban, féltestvérével megalapította a J.T.S. Brown and Bro cégüket. Whiskeyt árultak lezárt üvegekben, ami akkor kuriózumnak minősült, mivel abban az időben a whiskeyt leginkább hordókban vásárolták. 

A cég zászlóshajója az Old Forester Kentucky Straight Bourbon Whisky volt. (ez volt az első olyan exkluzív bourbon, amit palackban értékesítettek.)

Számos névváltás és konfliktust követően 1890-ben George Garvin végül barátjával és egyben a könyvelőjével alapította meg a manapság is ismert Brown-Forman vállalatot. 

1956. Fontos év volt a vállalat számára, mert ekkor szerezték meg a Jack Daniel lepárlóüzemet.

A Brown-Forman szervezet, Amerika egyik legnagyobb italokkal és borokkal foglalkozó vállalata, amely több, mint 160 országban értékesíti a brandjeit. A központ: Kentucky államban, Louisvilleben található. Mára számos nagy brand tartozik a portfóliójukba, mint például: 

  1. Early Times
  2. Old Forester
  3. Woodford Reserve
  4. Jack Daniel’s
  5. Canadian Mist 
  6. GlenDronach
  7. BenRiach
  8. Glenglassaugh
  9. Finlandia 
  10. Herradura
  11. Korbel 
  12. Chambord

Old Forester

old-forester-most-important-bourbons-ft-ss0517

  1. Az Old Forester egy Kentucky Straight Bourbon, amit a Brown-Forman vállalat állít elő. 1870-ben George Garvin Brown mutatta be az Old Forestert, Amerika első palackozott Bourbon whiskeyjét. Ez volt az első olyan bourbon, amit kupakkal lezárt üvegben hoztak forgalmoba, hogy ezáltal biztosítsák a kiválló minőséget. 
  2. Az Old Forester a legrégebb óta gyártott Brand, valamint az első kupakkal ellátott whiskey. 1870-ben palackozták és hozták forgalomba.
  3. A szesztilalom kezdetéig az Old Forester volt a Brown- Forman vezető brandje. A szesztilalom ideje alatt ez volt a 10 brand közül az egyik, aki csakis orvosi célra, de engedélyt kapott az államtól a további forgalmazásra. 
  4. A Brown- Forman vállalat lepárlómestere Chris Morris gondos felügyelete alatt készül. A Mash bill 72% kukoricát, 18% rozst, valamint 10% malátázott árpát tartalmaz (ez a mash bill megegyezik a Woodford Reserve-vel). Ezt a mash billt a “Pretty Standard” jelzővel szokták ellátni, valamint szokták még rá használni a “richer in rye than most bourbons” kifejezést is. 
  5. Eredetileg a nevében két “r”-t használtak. Egyes források azt állították, hogy az orvos,  Dr. William Forester után lett elnevezve, aki támogatta a fogyasztását. És, hogy elkerüljék az orvos nevére való utalást a későbbiekben, törölték az egyik”r” betűt a whiskey nevében. 
  6. A vállalat saját kádár részleggel rendelkezik, aminek köszönhetően saját maguknak gyártják a hordókat.t7MlAMsBYKA">

Early Times 

img 0044-1-2 0

  1. Az Early Times whisky 1860-ban kezdték el gyártani. A neve: a régi idők gyártási eljárására utal, amikor is még kis méretű kádakban történt a gabona összezúzása, valamint amikor a réz lepárlókhoz nyilt lángot használtak.
  2. Az Early Times nem tartozott a nagyon populáris termékek közé egészen 1920-ig, amikor is a szesztilalom életbe lépett. Ekkor az Early Times kizárólagosságot kapott a gyártás foyltatására. A Brown-Forman vállalat 1923-ban fel is vásárolta a brandet. Az elkövetkezendő 30 évben Amerkia legjobban értékesített whiskyje lett.
  3. Jelenleg közel 40 országban értékesítik. 2005-ben a legjobban értékesített Kentucky whisky kategória volt Japánban.
  4. A Brown-Forman vállalat Shivelyben található lepárló üzemében készül. “Kentucky Whisky” cimkével látják el, mivel hivatalosan nem számít bourbon whiskeynek, ugyanis az érlelés folyamán nem csak vadonatúj hordókat használnak, hanem használt hordókat is, amiben már előtte volt párlat érlelve.

Woodford Reserve

wr warehouse bourbon new bottle horz cropped

  1. A Woodford Reserve, egy kis mennyiségben előállított Kentucky Straight Bourbon, amit a Brown-Forman vállalat gyárt. 
  2. A Woodford Reserve brandet 1996-ban mutatták be. 
  3. A Woodford Reserve Distillery történetének kezdete 1812-be Elijah Pepper nevéhez fűződik, aki itt kezdte el gyártani az Old Pepper Whiskeyt. 1878-ban Labrot & Graham szerezte meg a lepárlót. 
  4. A Brown-Forman vállalat 1941-ben vásárolta meg a lepárlóüzemet. 1971-ban egy helyi farmernek eladták a szeszfőzdét, majd végül 1993-ban visszavásárolták, újraépítették és azóta folyamatosan üzemel. 
  5. A Woodford Reserve nagyon büszke az 5 forrásra (5 sources), aminek a sikerét köszönheti:
    1. A gabonakeverék összetétele
    2. A kiváló minőségű víz
    3. A hosszan tartó fermentáció
    4. A lepárlás
    5. Az érlelés
  6. A Woodford Reserve whiskey előállításához -a többi bourbon whiskeyhez képest- magasabb rozs százalékmennyiséget használnak (18%). A whiskey gyártása során kiváló minőségű, vasmentes, mészkőn átszürt vizet használnak fel. 
  7. 3 rézlepárló üstöt használnak a whiskey előállításához, amit a lepárlómester, Chris Morris gondosan felügyel. 
  8. Chris Morris 1976 kezdte pályafutását, mint tanuló a Brown- Forman vállalatnál.
    2004 óta, mint lepárló mester vesz részt a Woodford Reserve előállításában.
    Számos innováció fűződik a nevéhez. Ilyen például az első bourbon, aminek az utóérlelését chardonnay, illetve pinot noir hordókban végzik. Valamint ő készítette el az első juharfa hordót.

JACK DANIEL'S

  1. Jack Daniel egy létező ember, azonban eredeti neve Jasper Newton Daniel volt.
  2. 5 dolog, ami a Jack Daniel’s-t egyedivé teszi: 
    1. Mash Bill: Az alapanyag gondos kiválasztása: 80% kukorica (Corn), 12% árpamaláta (malted barley) és 8% rozs (Rye)
    2. Cave Spring Hollow: kiváló minőségű forrásvizet használnak a Jack Daniel’s előállításához, amely Lynchburg legcsodálatosabb természeti kincse.
    3. Lincoln County eljárás: a hét három napján naponta háromszor a körülbelül másfél méter magasra felpakolt cukorjuhart leöntik éretlen, magas alkoholtartalmú whiskeyvel, majd elégetik, így jutnak hozzá az aktív cukorjuharfaszénhez, ami az aktív cukorjuharfaszénen történő csepegtetéses módszerhez szükséges. A lepárlás után és az érlelés előtt történik. Körülbelül 6 napig tart.

      Ez az eljárás különbözteti meg a Jack Daniel’s-t a Bourbon whiskeyktől.

      charcoalmellowing

    4. Saját tölgyfahordókat használnak, amelyek 100% amerikai fehér tölgyből készülnek. 1 hordó 33 különböző méretű lécből tevődik össze. A hordók belsejének a kiégetése 20-25 másodpercet vesz igénybe.
    5. A tölgyfahordókban 4-7 évig tart az érlelés. 
  3. A cég zászlóshajóját az „old No.7”-t 1866 készítették el először, és azóta is ugyanazzal az eljárással készül. 
  4. Lynchburg városában az amerikai szesztilalom (1920-1933) után sem lehet nyilvánosan alkoholt fogyasztani. Nincsenek bárok, illetve az üzletekben sem kapható alkohol. Csak a Jack Daniel’s gyárban lehet hozzájutni.
  5. No. 7 misztikus jelentései:
    1. az egyik legtöbbet hallott magyarázat szerint a lepárlót a kormány hetedikként regisztrálta. 
    2. Bizonyos legendák szerint: Jack szeretőinek a számát jelentette… 
  1. 1911-ben halt. Halálát is rejtély fedi. Egyes források szerint 1906 egyik reggelén Jack nem tudta kinyitni a széfjét az irodájában, ezért mérgében belerúgott, a seb pedig elfertőződött, amit sajnos nem élt túl.
  2. Frank Sinatra kedvenc itala volt. 2012-ben kiadták Jack Daniel’s Sinatra Select változatot. 
  3. A Motörhead frontemberének Lemmy Kilmster kedvenc italát (Jack and Coke) 2015-ben bekövetkezett halála után a énekes tiszteletére elkeresztelték „Lemmy”-nek. 

Forrásanyag: